Kalmars jägarinnor

Eva och hennes vänner, Kalmars jägarinnor, är en kraft som inte går att tygla i denna läsvärda roman.

Jag tycker mycket om språket, berättelsen och känslan i denna bok. Kalmars jägarinnor handlar om gymnasieåren för några tjejer i Kalmar. Det är Eva som berättar, Devvan. Sen är det Sudden, Linden, Jenna, Jossan och systern Lena.

Inga kompromisser

Tillsammans utmanar de omgivningen, försöker leva fullt ut i en ålder när ingenting tycks omöjligt men tillvaron samtidigt begränsas av åldersgränser, skolplikt, föräldrar.

Allt är svart eller vitt. Handbollstjejerna ska föraktas. Omgivningen fördömas. Det finns inga konsekvenser. Inte ännu.

Tove Folkesson skriver också poesi och har tidigare gett ut Tegelkartor. Språket i Kalmars jägarinnor blir ibland nästan prosalyrik och lyckas göra händelser och känslor så levande att de nästan går att ta på.  

Livskraften stannar

Orden som flödar fram i romanen går inte att stoppa. Precis som jägarinnorna. De fortsätter framåt, livskraftiga och oslagbara.

Visst finns där ett mörker, ett inslag av tvivel, svek, destruktivitet. Det finns en skörhet och livets konsekvenser når ifatt Eva och de andra. Men det som stannar kvar hos mig är ändå kompromisslösheten och modet hos de unga tjejerna med drömmarna och livet framför sig.

Att växa in i livet

Skrivet av: Anna Sahlén

Steget in i vuxenvärlden är omvälvande och känslofyllt. Inom film och litteratur har det fått en egen genre.

Det är bara regn

Av: Kassius Eggers, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

Självbiografisk prosa och lyrik om kärlek och sorg.