Kaktusen blommar om natten

En roman som utspelar sig i exotisk miljö och handlar om rasism, mord, incest och förbjuden kärlek.

Tyler är en manlig homosexuell sjuksköterska, som i sin vård fått en gammal förvirrad kvinna, Mala. Hon har levt helt isolerat och förlorat sitt språk. Nu misstänks hon för att ha mördat sin far. Ett förtroende växer efterhand fram mellan Tyler och Mala.
 
Historien börjar dock med Malas far Chandin som adopteras av ett missionärspar, konverterar till kristendomen och studerar teologi. Han har i hela sitt liv varit förälskad i pastorns dotter, men gifter sig med en flicka från sitt eget folk, dotterns svarta lekkamrat. Hustrun rymmer så småningom och lämnar honom med de två små döttrarna, vilka får en outhärdlig barndom, särskilt Mala, den äldsta dottern.
 
Detta är den kanadensiska författarinnans debut. Hon är uppvuxen på Trinidad och handlingen utspelar sig på en fiktiv karibisk ö. De exotiska miljöskildringarna doftar av frodig växtlighet och förruttnelse. Berättelsen är uppbyggd av små episoder som bildar en helhet. Det förflutna framträder successivt. Det handlar om rasism, mord, incest och förbjuden kärlek i flera generationer.
 
I boken framträder ett budskap om fördomsfrihet och tolerans, och kritik mot den civilisation som förtrycker på grund av ras, kön eller sexuell läggning.

Hon simmade i havet vid Guanagaspar

Av: Mootoo, Shani Tipsat av: Brita Johansson

Rose, dottern till ett välbeställt par, och Harry, son till ett fattigt indiskt hembiträde, blir som barn oskiljaktiga.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: NN den 6 december 2006