Juli

Sommarlov på en idyllisk ö men inget är så enkelt som det verkar på ytan. Elins bästis är ingen bästis längre och Kato kämpar för att dölja sin hemlighet när han och Elin blir förälskade.

Av: Kjeldset, Tania
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Det är sommarlovet efter nian, Elin och hennes lillebror ska som vanligt vara hos farmor på Shröderön. Som vanligt ska hon vara med sommarbästisen Sara, men det känns inte längre bra mellan dem. De är för olika, tycker inte längre om att göra samma saker och tänker inte likadant om hur man ska vara mot varandra och andra.

I år finns det en också ny person på ön, en kille som Elin träffade redan på bussen dit. Kato är något år äldre och hyr en stuga med sin mamma hos Edmund Dahl och hans son Georg. Georg är som ett småbarn i en vuxen mans kropp, och det är uppgjort att Kato ska ta hand om honom på dagarna när Edmund arbetar.

Hemligheter och förälskelse

Själv har Kato en stor, tung hemlighet. Han är sedan länge expert på att hålla skenet uppe och städa bort spåren efter sin mammas drickande. Den här sommaren blir det svårare än någonsin, för nu vill han vara med Elin. Problemet är bara att om han släpper henne för nära inpå sig kommer hon förr eller senare inse hur han har det hemma.

Juli av norska Tania Kjeldset är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig när jag väl börjat läsa. Berättelsen växlar, Elin och Kato är huvudperson i vartannat kapitel. Som läsare dras du in i deras liv på ett sätt som gör att de och människorna omkring dem känns väldigt verkliga. Intriger mellan kompisar, varm och pirrande förälskelse, ångest och oro för att hemligheter ska avslöjas – allt blandas i en historia som stannar kvar länge efter att jag har läst ut boken.

Henrietta är min hemlighet

Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Maria From

Henrietta, den vackraste Måsen mött. Hur ska hon kunna bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur?