Jordgubbsbarnen

Änligen är det sommarlov för Maria och Gabriel. Men när mamma och pappa reser bort för att jobba är det inte roligt längre.

Maria och Gabriel är nästan-tvillingar. Gabriel är född i januari och Maria i december. Samma år. De bor i en vanlig by. Där finns en vanlig gata och på gatan springer helt vanliga hundar.

En egen hund

Det är tre dagar till sommarlovet. En tjock hund följer efter barnen till skolan. Några killar är elaka mot den och Maria blir jättearg. Hon skriker att det är hennes hund. Betty får den heta och efter skolan följer den med hem. Där finns en häst också, Bobbi.

Mamma och pappa är bra på väldigt mycket. De kan plocka frukt, skotta snö, laga mat och städa. Men nu finns det inga jobb och kanske måste de åka till ett land som heter Sverige. Dit kan föräldrar åka och få arbete. Men inte riktigt ännu.

Sommarlov

Så mycket händer på sommarlovet. Betty får valpar. Kompisen Iulia kan lära dem simma om hon får en valp. Familjen samlar skrot som de säljer i stan. Gabriel trillar ner från taket. Farmor kommer och pappa säljer hästen.

För pengarna köper mamma och pappa biljetter för att åka till Sverige och plocka jordgubbar, stora som äpplen. Maria och Gabriel blir så ledsna. Nu är de också jordgubbsbarn precis som många andra i byn. Farmor tröstar och sjunger, lagar mat och kokar sylt. Tillsammans ser de på Tom & Jerry för att glömma hur ledsna de är.

Rolig och sorglig

Det här är en jättefin bok som kan få dig att både skratta och gråta när du läser. Om hur vardagen kan se ut för några barn som inte bor så väldigt långt härifrån. Kanske är boken allra bäst om någon vuxen läser den högt tillsammans med dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 26 juni 2019