Jenny Sparks

Vi får följa "The spirit of the 20th century" genom förra århundradet och veta lite mer om historien bakom The Authority och Stormwatch.

Det visar sig att överste Jennifer Sparks har skrivit dagbok om sitt liv. Vi får följa med henne på en tidsresa genom 1900-talet och träffa såväl historiska personer som de andra Authority-medlemmarna i den här boken som gavs ut 2001.

Berättelsen är inte kronologisk och varvar verkliga historiska händelser med historien bakom The Authority och Stormwatch. Jag tror att för att få mesta möjliga ut av Jenny Sparks, så ska du nog ha läst åtminstone någon av de andra serierna.

Upplyftande cynisk

Eftersom jag själv inte har läst om Sparks eller några av hennes kollegor tidigare, så var den största behållningen för mig personporträttet av henne. Om någon kan vara cynisk och krass på ett upplyftande sätt, så är det Jenny Sparks. Hon har humor och självdistans, samtidigt som hon är beredd att offra allt för att rädda mänskligheten.

Onödiga skrönor

Jag förstår att det kanske är nödvändigt för en superhjälte som beskrivs som "The spirit of the 20th century" att ha ett finger med i historiska ögonblick, men för mig är det i så fall endast ett nödvändigt ont. Skrönor som till exempel hur Jenny Sparks var den som fick Adolf Hitler att bli politiker och andra Forrest Gump-inspirerade detaljer är helt ointressanta för mig. För min del går det minst lika bra att placera en berättelse med design, tekniska prylar eller mode.

Läsningen har trots det gett mersmak och jag ser fram emot att lära känna henne bättre i andra böcker.

Superman: Red son

Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.