Jan Svensson

Det är rätt jobbigt att vara nyinflyttad och komma till en helt ny klass. Bra att grannen Nicki är schysst för det mesta. Men vad är hon håller hemligt?

Har du prövat att flytta från Stockholm till Luleå sommaren före femman? Det har Jan Svensson och han vet att det inte är lätt. Att flytta till en ny stad och börja i en ny skola där du känner - ingen.

Hur gör du för att passa in och få nya kompisar? Det är inte så lätt som de vuxna säger. Det hjälper absolut inte om ens pappa frågar grannflickan Nicki om hon vill leka med en.

Provflytt

Men Nicki är helt okej när hon inte är sur, och ibland är hon sur för konstiga saker tycker Jan. Precis som Jan är hon nyinflyttad, fast från London. Det som annars skiljer Jan från klasskompisarna är att hans pappa är gift med en man, Niklas. Niklas har fått jobb som polis i Luleå och han, pappa, Jan och storasyster Klara har flyttat till Luleå på prov medan mamma är kvar i Stockholm.

Jan skäms inte över pappa och Niklas men det är alltid någon som har dumma kommentarer när de får veta. Även Nicki får kommentarer. Några i klassen frågar ofta ut henne om livet i London, lite otrevligt, som om de tror att hon ljuger. När klassen måste sälja kokosbollar för att få pengar till en klassresa börjar Jan misstänka att Nicki döljer något.

Det här är en fin berättelse om vänskap och att det är okej att inte vara som alla andra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 8 augusti 2017