James Tiptree, Jr.: The Double Life of Alice B. Sheldon

En biografi som bör läsas av den som vill upptäcka ett feministiskt författarskap som fascinerar än idag.

Alice B. Sheldon har ett av litteraturhistoriens mest fascinerande livsöden och ett författarskap utöver det vanliga. Julie Phillips biografi är en spännande berättelse om en person som aldrig passade in. Sex år gammal jagade hon lejon i Afrika, 71 år gammal tog hon livet av sin man och sedan sig själv i vad hon såg som en självmordspakt. Hennes liv däremellan var minst lika fascinerande, hon jobbade med allt från att vara målare till CIA-agent.

En unik röst

Det som hon mest är känd för är att hon vände upp och ner på förlagsindustrin och utmanade föreställningen om manligt och kvinnligt författarskap. Under pseudonymen "James Tiptree Jr." kom hon att bli känd som en av 1970-talets stora manliga novellförfattare, som Robert Silverberg uttryckte det:
"It has been suggested that Tiptree is female, a theory that I find absurd, for there is to me something ineluctably masculine about Tiptree's writing", något han senare fick äta upp när det avslöjades vem som egentligen fanns bakom pseudonymen.

Julie Phillips föreslår i biografin att Alice B. Sheldon med stor sannolikhet var lesbisk eller bisexuell, samt asexuell. Hon uttryckte själv att hon tände på kvinnor, men hade svårt för dem då de endast pratade äktenskap, men att män gav henne den intellektuella stimulans hon behövde.

"Gammalmodig" feminist

Många av hennes noveller visade på en stor fascination för kärlek, sexualitet, och död. Hennes pseudonym och författarskap var ett utforskande av könsroller. Hon har även kallats en nydanande feminist, även om hon själv kändes sig för gammalmodig för att förstå sig på dåtidens feminister.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Joakim Mäki den 4 december 2020