Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till

Om livet, kärleken och döden.

Konstnären Marie-Louise Ekman och skådespelaren Gösta Ekman levde tillsammans i ett 30-tal år innan han dog i cancer 2017. Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till består av utvalda dagboksanteckningar från Gösta Ekmans tidiga liv och prosalyrik av Marie-Louise Ekman. Hon skriver om hur det var när hennes make dog, om deras gemensamma innan och hennes efter. 

Genom livet

Dagboksinläggen börjar när Gösta Ekman är i 19-årsåldern. En ung man som prövar sina vingar som skådespelare, som grubblar över livet och kärleken. Hans vänliga röst spelas upp för mitt inre öra när jag läser.

Ungdomen är inte bara ljus och lätt. Han skriver om sina tvivel och sitt självmordsförsök. Och hur det är när hans kära farmor dör och han själv befinner sig mitt i livet. Det blir en spegel för det döende som Marie-Louise Ekman parallellt skildrar, ett palliativt kammarspel som utspelar sig i parets lägenhet 40 år senare. 

Texten är luftig och snabbläst. Som läsare får vi egentligen bara glimtar, men det räcker en bra bit. Förutom de korta inblickar i konstnärsparets liv som ges, är det här en bok som skildrar livet och döden på ett rakt sätt.  

Fler tips

 1. Jag vill ju vara fri

  Tips Av: Persson, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett porträtt av Lena Nyman, teatergeniet som förtjusade både omgivning och publik.

 2. Hasse Alfredson

  Tips Av: Lind, Kalle Tipsat av: Gustav Burman

  En omfattande biografi om både mörker och ljus, och med många anekdoter för den inbitne. Hans Alfredson var en viktig del av vår populärkultur i 60 år och författaren är ett stort fan.

 3. Böcker som skildrar sorg efter en partner

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Sorgen är en del av livet men icke desto mindre något av det svåraste vi ställs inför. Förluster är unika och individuella, ändå finns det mycket som förenar. Här är tips på några böcker som sätter ord på förlusten av en livskamrat.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 3 november 2023