Jag som var så rolig att dricka vin med

Ärligt och lättsamt om ett allvarligt ämne. Journalisten och författaren Rebecka Åhlund skriver om sin alkoholism och hur hon slutade dricka.

Rebecka Åhlund flyttar till London med sin familj 2014. Hon är journalist och författare och försörjer sig som frilansare. Barnen börjar skolan men tillvaron känns ändå som en lång semester i en ny spännande stad.

Smusslar och smyger

I England flöder vinet, inte bara på puben. Det erbjuds glas med fri påfyllning hos frisören, i lekparken, på marknaden. Och alltid finns det en öppen jourbutik i närheten där det går att köpa mer. Rebeckas riskbruk av alkohol utvecklas snart till ett beroende. 

Hon jobbar hemifrån, så när barnen är i skolan kan hon dricka på dagarna. Hon smusslar och smyger och skäms. Hon får minnesluckor, ramlar och slår sig och är full när hon hämtar sina barn, men inser inte att att hon är alkoholist. 

Men så en dag säger en av hennes döttrar något som får henne att gå på sitt livs första AA-möte. Eller Fight club som hon genomgående kallar dessa sammankomster där hon hittar stöd, kraft och tröst i gemenskapen med andra alkoholister. 

Att hitta sig själv igen

Jag som var så rolig att dricka vin med är ärlig och rolig, trots sitt allvar. Rebecka Åhlund skriver lättsamt och underhållande om sitt liv. Om sin kamp för att hitta vem hon är utan alkoholen. Om skammen och skulden i relationen till sin familj.

Hon berättar om sitt skrivande och livet som utlandssvensk. Om sin pappa som hade ett utpräglad missbruk och som tog sitt liv när hon var 11 år. Om branscher och umgängeskulturer där alkoholen aldrig ifrågasätts, tvärtom.

Intressant och läsvärt om ett stort folkhälsoproblem. 

Fler tips

  1. Ett annat liv

    Av: Enquist, P. O Tipsat av: Örjan Westberg

    Från Hjoggböle och ut i världen. Drygt 70 år gammal ger Per Olov Enquist ut en bok om sitt liv. Det är en fängslande historia fylld av både ljus och mörker.

  2. Kriget är slut

    Av: Alling, Morgan Tipsat av: Inger Sandberg

    En självbiografisk roman om att växa upp i alkoholens fasor, med våld, sprit och många fosterhem.