Jag såg henne idag i receptionen

Cornelia flyr från sig själv, sin historia och rösten som viskar i hennes huvud. Berättelsen om hur hon slutar fly och börjar slåss är på samma gång en träffsäker samtidsskildring och en skräckhistoria där uråldriga makter i hemlighet formar vår värld i sin avbild.

När Cornelia är elva år finner hon sin mamma död vid gasspisen. Det är då hon för första gången hör den Viskande mannens röst inne i sitt huvud. Han som viskar att hon ska bli hans drottning, bara hon släpper in honom i människornas värld.

För att komma undan från alla minnen och den Viskande mannens röst flyr Cornelia in i en hedonistisk värld av ytlig glamour och bottenlös desperation. Det är party, droger, sex och ett liv i ständig rörelse. Under berättelsens gång vågar Cornelia tillslut möta sig själv, finner kärlek och börjar lära sig att slå tillbaka.

Inspirerad av klassiker

Anders Fagers roman Jag såg henne idag i receptionen är precis som hans föregående bok, novellsamlingen Samlade Svenska Kulter, inspirerad av den amerikanske skräckgiganten HP Lovecraft. För den som är bekant med dennes så kallade cthulhu-mytologi är det lätt att känna igen de uråldriga omänskliga gudar från bortom tid och rum som hemsöker Fagers värld. Men denna förkunskap är på inget sätt nödvändig för att läsa denna bok.

Fager skiljer sig på många sätt från sin föregångare. Lovecrafts huvudpersoner är ofta ansiktslösa, berövade all identitet och betydelse av den kosmiska fasan som överskuggar allt annat. Fager har däremot ett persongalleri som är nyanserat och övertygande gestaltat. Monstren håller sig i bakgrunden och fokus ligger på de människor vars liv trasas sönder genom kontakten med det monstruösa.

Styggelsen

Av: Hellberg, Amanda Tipsat av: Anna Sahlén

Finlandssvenska Singas livsöde blir mörkt. Hon är synsk och hennes sällsamma förmåga blir brutalt utnyttjad.

Inflytelserik skräckförfattare

Skrivet av: Terje Nordin

Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Terje Nordin den 24 november 2014