Inuti huvudet är jag kul

Att börja i en ny skola, i en ny stad där du inte känner någon, kan vara jobbigt för vem som helst. Men för Liv blir det nästan helt outhärdligt.

Efter att i hela sitt liv ha bott i hyreslägenhet på Södermalm i Stockholm flyttar 17-åriga Liv med pappa till ett gammalt hus i en by utanför en by, utanför Växjö, i Småland. Katastrofen är total. Liv går från ganska blyg till fullfjädrat freak, som inte ens kan prata med sina nya klasskamrater.

Pappa tycker att flytten är typ världens bästa chans. ”Tänk att du är Beyoncé”, säger han och tror att allt löser sig. Hur ska det gå till när Liv inte ens vet om bussen kommer stanna där hon står ute i mörkret och väntar.

Inuti huvudet

Inuti sitt huvud är ju Liv superrolig. Hon älskar serier och kan typ allt om dem. I sitt inre är hon en hel person men hon vet inte hur hon ska visa det för andra människor. Hur pratar du med någon du inte känner?

Hemma i Stockholm hade hon sina kompisar och kände igen alla som jobbade i mataffären. Här i Växjö känner hon ingen. Liv vill så gärna följa med de andra och fika men vet inte hur hon ska säga det. Hur ska hon våga?

Lisa Bjärbo skriver helt fantastiska ungdomsromaner som enkelt förklarar det som är svårt att sätta ord på. Boken om Liv tar fasta på psykisk ohälsa och hur saker som är självklara för en kan vara helt omöjliga för en annan.

Jag slukade på boken på kort tid och tror att den blyga Liv och hennes översociala pappa inte kommer lämna någon oberörd.

Läs också

 1. Det är så logiskt, alla fattar utom du

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Åsa Zetterström

  Ester och Johan har varit bästa vänner i hela livet, typ. Nu går de första året i gymnasiet, i samma klass. Och livet har blivit krångligare.

 2. Allt jag säger är sant

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Annika Edlund

  Alicia blir fast inne på skoltoaletten då dörren går i baklås, hon får god tid att tänka över sitt liv. Vad gör hon här? Hon vill ju göra stordåd! Skolan känns plötsligt helt meningslös.

 3. Vi måste sluta ses på det här sättet

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Aiste Ornataviciûtê

  Hanna och Jens möts av en slump. Det blir passion och förälskelse. Hur smart är det när den ena drömmer om att flytta till Paris och den andra stretar på med jobb och småbarn.