Inkilad

Vad händer när en ung lovande idrottare blir rituellt kränkt av lagkamrater, i ett sammanhang som borde kännas tryggt och som dessutom accepteras av alla inblandade?

Av: Granqvist, Erik
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2023
Låna

Hösten 2021 berättade den tidigare ishockeymålvakten och numera experten på TV, Erik Granqvist om hur han som ung utsattes för övergrepp i samband med en så kallad ”inkilning” i Luleå hockey för drygt 30 år sedan.

Berättelse som skakar om

Erik förträngde övergreppet då, men det kom att prägla hans liv i negativ riktning under många år efteråt. Att ge luft åt det han gått och burit på i så många år, skakade om, inte bara honom själv, utan även idrottsrörelsen i stort. Uttalandet fick stor uppmärksamhet och debatterades livligt, inte minst i media.

Flera före detta aktiva landslagsspelare trädde fram och berättade om liknande erfarenheter. Det var en smutsig baksida av sporten som här blottlades och många verkade uppriktigt chockade över att dylikt kunde försiggå bakom stängda dörrar i nationalsporten.

Jag har ett stort intresse för ishockey och har även själv spelat, men aldrig råkat ut för de övergrepp som Erik Granqvist skildrar. Däremot känner jag alltför väl igen jargongen i omklädningsrummet - en slags logements-vokabulär, där macho-ideal och kvinnoförakt frodas.

Kan bidra till förändring

Daniel Alsarve, docent i idrottsvetenskap, har forskat om kulturen och menar att förklaringen till de här värderingarna står att finna i ishockeyns barndom, där hypermaskulinitet uppmuntrades både på och utanför isen. Även om många föreningar idag jobbar aktivt för att motverka dessa attityder, så är det ännu för tidigt att säga att det tillhör historien.

Inkilad innehåller inte någon patentlösning på hur man får bukt med de här seglivade värderingarna. Men jag tycker ändå att boken fyller sin funktion såtillvida att ämnet lyfts fram i ljuset och som sådan kan den förhoppningsvis bidra till en förändring på sikt.

Våra texter

  1. Befriad från fotbollen

    Artikel Skrivet av: Örjan Westberg

    Han spelade i pojklandslaget. Som 17-åring blev han ungdomsproffs i Inter. Han tunnlade Marco Materazzi på träning. Men så brakade allt samman.

  2. Björnstad

    Tips Av: Backman, Fredrik Tipsat av: Annika Kimmel

    En otroligt fängslande berättelse om skam och svek, kärlek och lojalitet. Första delen i en serie.