Illusionisten

Välgjord animerad dramakomedi efter ett oinspelat manus med den framlidne manusförfattaren i huvudrollen.

Skådespelaren, regissören och komikern Jacques Tati debuterade med sin mest kända rollfigur, Monsieur Hulot, i filmen Semestersabotören från 1953. Den tystlåtne, fånige mannen med sin pipa och roliga gångstil återkom i ett flertal av Tatis filmer.

Tati dog 1982, och efterlämnade då ett oinspelat manus till ännu en film om Monsieur Hulot. Detta manus har regissören Sylvain Chomet nu förverkligat, med en animerad Tati i huvudrollen som illusionisten Hulot.

Illusionisten

Handlingen kretsar kring en äldre fransman som hankar sig fram som avdankad illusionist i London på 1950-talet. Under ett besök i en avlägsen skottsk by får han en beundrare i en ung flicka, som sedan utan hans vetskap följer med honom till Edinburgh.

Flickans oerhörda beundran ställer nya krav på illusionisten, och han försöker att till varje pris uppträtthålla hennes illusion av honom.

Det är allvar med en humoristisk underton. En stor del av behållningen ligger också i de vackert tecknade figurerna och miljöerna. Det här är en film att mysa med. Jag gillar den verkligen!