Igelkottens elegans

En berättelse om vänskap och om att våga dela med sig av sitt innersta.

Renée är portvakten som gör sitt allra bästa för att passa in i mallen för hur en portvakt ska vara. Hon lagar tråkig mat, låter sin TV stå på så att den hörs ut till trapphuset och svarar buttert och kort när någon knackar på.

Portvaktens hemlighet

Men maten ger hon till katten, TV tittar hon inte på och fastän hon inte säger så mycket så tänker hon desto mer. Hon drar sig tillbaka till ett rum längst in i lägenheten där hon läser klassisk litteratur, studerar konst och filosofi.

I huset där Renée arbetar är de boende välbeställda och har stora våningar. I en av familjerna finns den tolvårig Paloma. Även hon gör också sitt bästa för att inte visa hur mycket hon förstår och ser igenom sin omvärld.

Renée och Paloma är tvillingsjälar med varsin berättarröst i boken. De tecknar ned sina tankar om sig själva och omgivningen, uttrycker filosofiska resonemang och gör språkliga analyser. Men inte förrän en äldre japansk man flyttar in i huset och vänder upp och ner på tillvaron blir Renée och Paloma på riktigt medvetna om varandras existens.

Lättläst med djup

Igelkottens elegans är en roman som rör vid några av livets stora frågor. Den handlar om vänskap och om att skönheten i världen kan ge livet mening och att strävan efter att dölja vad som rör sig inuti oss kan vara farlig. Berättelsen är lättläst och ganska enkel i sin struktur, men rymmer även djup och teoretiska resonemang.

Författaren Muriel Barbery är fransyska. Hon har arbetat som lärare i filosofi och bor i Japan. Igelkottens elegans är hennes andra roman, den blev en försäljningssuccé i Frankrike och har översatts till en rad olika språk.
 

Smaken

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En odyssé genom fantastiska smakupplevelser i jakten på en bortglömd smak.