I vilt tillstånd

Mireille blir kidnappad på Haiti. Under 13 dagar i fångenskap bryts hon ner och förlorar allt hon är.

Mireille är född och uppvuxen i Amerika, barn till två haitiska immigranter. Hon lever i ett lyckligt och kärleksfullt äktenskap med sin man Michael, en rejäl bondson från Mellanvästern. På en semesterresa till Port au Prince blir hon bortförd utanför sin pappas stora lyxvilla.

Tvingas bli ingen

Fadern vägrar att gå kidnapparna till mötes och betala lösensumman. Mireille försöker härda ut, men inser att det bara är en tidsfråga innan de män som håller henne fånge kommer att våldföra sig på henne. Trots sitt underläge fortsätter hon att kämpa med näbbar och klor.

I vilt tillstånd är en illa berörande men fängslande skildring av en kvinnas utsatthet, hennes kamp för att överleva och att vägra falla till föga trots att det innebär att hon måste tvinga sig bort från sitt jag och bli ingen. Det handlar om maktstrukturer både när det gäller kön, klass och etnicitet. Men där ryms också mycket kärlek.

Trots att den beskriver en dyster verklighet är romanen svår att lägga ifrån sig. Det finns en energi och en riktning framåt både hos huvudpersonen Mireille och i Roxane Gays språk.

Desirada

Av: Condé, Maryse Tipsat av: Petra Mörtvik

Trots mörka teman är denna roman en fantastisk resa genom tre generationer kvinnors liv på tre kontinenter.

Play

Tipsat av: Anna Sahlén

Ett titthål mot dagens samhälle där berättelsens små nyanser säger mycket.

En bön för de stulna

Av: Clement, Jennifer Tipsat av: Anna Sahlén

I vissa delar av Mexiko är det extra farligt att vara flicka.