I som här inträden

En engagerande och berörande bok om Tomas som blir intagen på Umedalens sjukhus i en tid då den psykiatriska vården var en sluten värld med en annan människosyn än idag.

Tomas Eckert växer upp i en harmonisk familj vid förra sekelskiftet. Hans far ordnar ett jobb på länsstyrelsen åt honom då fadern är bekant med landshövdingen. Vid en sjukhusvistelse träffar han sjuksköterskan Nea som han senare gifter sig och får en son med.

Ett eget samhälle

Men äktenskapet knakar. Nea är aldrig nöjd och sedan sonen kom är de inte längre lika nära varandra. När det sedan blir en ny landshövding på länsstyrelsen blir det också svårare på jobbet. Tomas kommer inte alls överens med den nya landshövdingen som vill markera mot den gamle landshövdingens skyddsling.

När så frun lämnar honom samtidigt som han förlorar jobbet på länsstyrelsen bryter han ihop och hamnar på Umedalens slutna psykiatriska sjukhus. Har han väl blivit inskriven har han ytterst svårt att ta sig därifrån. Det är som ett eget samhälle där överläkaren bestämmer över alla intagna. Synen på människor med psykisk ohälsa är dessutom allt annat än positiv så det blir en kamp för Tomas att få bli friskförklarad och ta sig därifrån.

Det här är en väldigt bra bok. Den har visserligen drygt 70 år på nacken men den är fortfarande engagerande och berörande. Det är också väldigt intressant att läsa om en helt annan tid i Sverige.

Våra texter

 1. Inom sjukhusets slutna väggar

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  De gamla sinnessjukhusen finns inte kvar i vårt moderna samhälle, men däremot finns deras avtryck kvar. Många författare och filmare har genom åren låtit sig inspireras till att skildra livet på dessa institutioner.

 2. Själarnas ö

  Tips Av: Holmström, Johanna Tipsat av: Anna Sahlén

  Till Själö kommer kvinnor som är sjuka eller anses som sjuka. I sin roman gestaltar Johanna Holmström ett antal kvinnors skakande livsöden på ett lysande sätt.

 3. Märta och Hjalmar Söderberg

  Tips Av: Cullberg, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  Äktenskapet mellan Märta Abenius och Hjalmar Söderberg blir snabbt olyckligt och på många sätt katastrofalt för dem båda. Men den svagare av de två drabbas hårdast.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 11 januari 2021