I skuggan av sektor 5

I Bukarests slum blir de kvinnor som säljer sig själva lätta offer för hallickar och människohandlare. De skickas till Europa och drar in stora summor pengar. I den här boken får vi följa några av kvinnorna, deras hallickar och de poliser som försöker sätta dit människohandlarna och hjälpa kvinnorna.

I Rumänien kämpar Loredana för att försörja sig själv och sina syskon. De bor i Bukarests fattigaste del, Ferentari. Loredana börjar gå på gatan och sälja sig själv. Hon hamnar i klorna på den farligaste och våldsammaste hallicken. Hon förstår att hon måste bort från honom och tar kontakt med en annan hallick som lovar henne jobb i Stockholm. Där kommer hon kunna tjäna ihop mycket mer pengar till sin familj.

Människohandel på spåren

Rafaela sitter i en lägenhetsbordell i Stockholm. Hon hamnar på sjukhus och en av sjuksköterskorna, Lina, börjar fatta misstankar om att allt inte står rätt till. Rafaela avslöjar ingenting, hon ska ju snart återvända hem med alla sina pengar. Verksamheten i Stockholm styrs från Rumänien. Kvinnorna rekryteras från Bukarests slum, flygs till Sverige, placeras i lägenheter som hyrs i andra hand eller körs runt till olika män.

Poliserna Markus och Natalia och deras kollegor i människohandelsgruppen kommer nätverket på spåren efter ett tips från oväntat håll. Poliserna börjar spåra upp hallickarna och deras kvinnor och kartlägga verksamheten. Den impulsiva och egensinniga Natalia tycker att ärendet går för sakta fram och tar saken i egna händer. Kollegans agerande vållar en del bekymmer för gruppchefen Markus, som dessutom försöker hantera sin frus växande missnöje med att han uppslukas så mycket av sitt arbete.

Skildrar verkligheten

Det här är en osminkad skildring av hur ofattbar fattigdom tvingar människor in i prostitution och hur deras utsatthet utnyttjas av hallickar och sexköpare. Den ger också inblick i hur polisen arbetar mot människohandel och prostitution. Styrkan i den här välskrivna boken är att den visar verkligheten som den ser ut, samtidigt som den är oerhört spännande, en riktig bladvändare.  

I skuggan av sektor 5 är Simon Häggströms andra roman. Han har tidigare skrivit Flickorna som sprang samt två faktaböcker, Skuggans lag och Nattstad.

Fler tips

 1. Flickorna som sprang

  Av: Häggström, Simon Tipsat av: Eva Häggström

  Denna spänningsroman handlar om Malvina och Jennifer som rymmer från ett HVB-hem till Stockholm där de dras in i en härva av prostitution och människohandel.

 2. Sweet Lolita

  Av: Sehlstedt, Kicki Tipsat av: Eva Häggström

  Berättelsen i denna bok tar oss till unga flickors dolda värld, en jakt på bekräftelse och pengar till prylar och droger. Männens makt över dessa tjejer är skrämmande och de utnyttjas på många otäcka sätt.  

 3. A little life

  Av: Yanagihara, Hanya Tipsat av: Anna Sahlén

  Fyra pojkar möts på college och lägger grunden för en livslång vänskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johanna Dahlgren den 7 augusti 2020