I morgon ringer jag hemtjänst

De flesta av oss vill leva ett långt liv. I denna bok får du inblick i hur det kan vara att bli gammal. Allt kanske inte blir som vi har tänkt oss…

Författarinnan till denna bok skriver mycket öppenhjärtigt om sitt förhållande till sina föräldrar i livets slutskede. Vi får följa hennes beskrivning ingående när hennes pappa låg för döden och slutligen avlider. Mammans krafter sinar och hon blir dessutom dement.

Dottern beskriver många situationer där man verkligen får en inblick i hur vardagen och dygnets alla timmar kan te sig både för en äldre sjuk person och en anhörigs. Den äldre blir beroende och behöver hjälp, medan det finns starka krav på att vardagen ska fungera utan större synbar störning för anhöriga.

I denna levnadsbeskrivning är mamman 95 år och bor i sitt hem. Hon känner själv att hon inte fungerar som hon brukar och mammans krafter avtar eftersom. Livet blir med ens mer komplicerat. Mamman får plötsligt en stroke och dottern tror att detta kommer att bli slutet för mamman. Hon överlever stroken, och det visar sig att detta blev början på ytterligare en kamp.

Det här är en genomträngande och naken biografi på endast 60 sidor. Du får en inblick i hur det kan vara att bli gammal och dement. Men också hur det är att som anhörig att stå bredvid. Med att göra sitt allra bästa men alltid stå med samvetskval. Att inse att hjälp från samhället behövs och att tvingas ta steget.  Att inte orka. Och kanske det mest förbjudna: att inte ens vilja, utan faktiskt önska en förälder döden. 

Som sagt; en stark levnadsskildring som ger insikt och eftertanke.

 


 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Holmström den 3 juni 2016