I'll be gone in the dark

Michelle McNamara kallar honom "The golden state killer", en våldtäktsman och seriemördare som satte skräck i Kalifornien på1970- och 1980-talet.

Något hände inuti den då 14-åriga Michelle McNamara när en ung kvinna mördades i närheten av hennes hus 1984. Det sådde ett frö till en livslång besatthet för ouppklarade mord.

Jakten på en okänd seriemördare

2006 startade hon bloggen True crime diary där hon skrev om verkliga mordfall: insiktsfullt, kunnigt och engagerande. Vid sidan av skrivandet fördjupade hon sig i research och utredningar. Det fall som hon grävde mest i var en okänd seriemördare och våldtäktsman som begick ett 50-tal våldtäkter och ett 10-tal mord i Kalifornien mellan 1976 och 1986. 

I'll be gone in the dark handlar om hennes och polisens utredares jakt på denna okända förövare som Michelle McNamara namngav "The golden state killer". 

Omfattningen av det lidande och de samhällskostnader som The golden state killer orsakat med sina gärningar är omöjliga att uppskatta. Liksom all den tid som poliser, utredare och privatspanare lagt ner på fallet. 

Psykologin bakom besattheten

Det här är lika mycket en berättelse om dem och hur jakten på en seriemördare kan engagera så, som om de brott förövaren begick. Michelle McNamara skriver om psykologin bakom besattheten, som får henne att lägga enorma mängder tid på att skärskåda detaljer och leta förbisedda ledtrådar. 

Boken är svår att lägga ifrån sig. Michelle McNamara drar in läsaren i sitt omsorgsfulla pusselläggande och lyckas balansera det hemska innehållet med värme och empati. Även den underliggande berättelsen om ett samhälle före Internet och DNA-tekniken fängslar. 

Michelle McNamara dog 2016, 46 år gammal. Manuset färdigställdes av två vänner som jobbade nära henne och kom ut i februari 2018. Två månader senare arresterades en man i 70-årsåldern efter att hans DNA matchat med gärningspersonens. Michelle McNamaras gissningar om hur man skulle kunna hitta honom visade sig stämma.  

Boken kommer ut på svenska under våren 2019 med titeln Jag försvinner i mörkret.

Fler tips

  1. The red parts

    Av: Nelson, Maggie Tipsat av: Anna Sahlén

    Rak och uppriktig biografi som lyfter ett mord och dess följder utan effektsökeri.