I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Ombeni kommer ensam till Sverige från östra Kongo. I Sverige är det kallt, mörkt och ensamt. Hon har svårt att sova på nätterna trots att hon äter sömntabletter. När någon skriker väcks minnena till liv och paniken bryter ut.

Eftersom Ombeni är över 18 år bor hon i egen lägenhet. Till sällskap har hon sin hund som hon fick av paret hon bodde hos den första tiden i Sverige. På dagarna försöker hon gå i gymnasiet, där ingen vill vara hennes vän och ingen förstår varför hon är så arg. I Ombeni gnager hela tiden oron och ovissheten om vad som hänt med hennes två systrar.

Tillvaron i byn i Kongo där Ombeni växte upp med mamma, pappa, två systrar och en bror var lycklig. Trots att de visste att rebellerna fanns i skogarna runt omkring och många flyttat till städerna var de tillfreds med livet. En natt bultar det på dörren och sex rebeller stormar in i hyddan.

Våld och övergrepp

De skär halsen av mamman och pappan och den tolvåriga brodern. Ombeni och hennes två systrar blir våldtagna innan de förs bort av rebellerna till deras läger. Där fortsätter våldtäkterna och de måste arbeta hårt på fälten.

En dag när Ombeni ska hämta vatten för att laga mat inser hon att hon har möjlighet att fly. Ändå har hon svårt att bestämma sig. Kan hon överge sina systrar?

Ombeni flyr. Hon lyckas ta sig till en större stad där hon lever på gatan en tid. Av en händelse tar en nunna henne under sina vingars beskydd och hjälper Ombeni att lämna landet. Så småningom hamnar hon i Sverige.

Läs den här boken

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig är en stark bok om utsatthet, grymhet, ensamhet och ovisshet. Genom Ombeni får vi uppleva hur det är att komma till ett land där allt är annorlunda och ingen kan föreställa sig vilka traumatiska händelser man varit med om. Boken är mycket läsvärd.