I bergets hjärta

Sonja åker för att hälsa på sin döende farfar. Mötet med familjen hon aldrig träffat blir både oväntat, skrämmande och magiskt.

Sonjas pappa dog redan innan hon föddes och hon har aldrig haft någon kontakt med sin pappas familj. Så plötsligt kommer ett brev från Sonjas farfar. Han är döende och vill träffa sitt barnbarn innan det är för sent. Sonja reser ensam till Norrland och den stora herrgården där farfar bor.

En märklig resa

Den sista biten av resan åker Sonja med ett väldigt gammalt tåg. Ett ånglok som ser ut att komma från en annan tid. Hon ser spegelbilden av en sorgsen ung man i tågfönstret, men när hon vänder sig om är hon ensam i tågkupén.

Dagen efter visar det sig att det inte finns någon tågstation i Årberget längre. Stationshuset är rivet sedan många år tillbaka och tågrälsen är borttagen. Sov Sonja i själva verket på bussen? Var allt som hände på tåget bara en dröm?

Guldet i bergets hjärta

Sonja känner sig förvirrad och vet inte vad hon ska tro. Inte känner hon sig välkommen på herrgården heller, men Årberget är fullt av hemligheter och Sonja kan trots allt inte hjälpa att hon blir nyfiken.

På något sätt hänger allt ihop med berget och den gamla legenden. Legenden som berättar att det finns guld i Årbergets hjärta. Fast är det verkligen sant och vad gör Sonja egentligen där? Det är tydligt att det inte är farfar som skickat efter henne.

I bergets hjärta är en riktigt fin, spännande och magisk berättelse om familjer, hemligheter, brutna löften, godhet och gammal ondska. Mårten Sandén har också skrivit till exempel Sju förtrollade kvällar och Ett hus utan speglar. Läs dem också!

Ett hus utan speglar

Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Annika Edlund

Thomasine och hennes familj är hos gamla tant Henrietta. Henrietta som ligger och väntar på att dö. För att få tiden att gå leker Thomasine och kusinerna i det stora huset. Men mystiska saker börjar hända.