Hyllning till Katalonien

När folkfronten (den politiska vänstern) segrade i det spanska valet 1936 gjorde Generalen Francisco Franco med stöd av högern en militärkupp, och inledde det Spanska inbördeskriget 1936-1939.

Många frivilliga från hela världen kom för att slåss på den demokratiskt valda regeringens (republikanernas) sida, bland annat i de Internationella brigaderna (där ca 500 svenskar deltog, av totalt ca 700 svenska frivilliga i kriget). Högern fick aktivt stöd från nazityskland såväl som det fascistiska Italien med trupp och vapenleveranser, medan demokratierna i väst idkade vapenembargo.
 
George Orwell kom till Spanien 1936 och gick med i POUM (Partido Obrero de Unificación Marxista), ett anti-stalinistiskt kommunistiskt parti. Han kom att kämpa i flera av de hårdaste slagen under kriget. Han upplevde bland annat gatustriderna i Barcelona i Maj 1937 mellan FAI/CNT (anarkister/syndikalister) och det stalinistiskt influerade kommunistpartiet. Kommunistpartiet hade snabbt blivit en av de viktigaste faktorerna i det republikanska lägret, i kraft av det militära stödet från Stalin.
 
Åter vid fronten sårades Orwell allvarligt och lämnade Spanien. Kort efter sin hemkomst skrev han Hyllning till Katalonien. Boken skildrar krigets blodiga, oglamorösa vardag med ond, bråd död, men även de politiska aspekterna av kriget. Vänsterns idealism och framtidstro liksom dess ständiga brist på vapen och bröd, till följd av embargot. Men även den kamratskap och solidaritet som enligt Orwell rådde i det republikanska Spanien, innan vänsterns splittring och det slutliga nederlaget genom Francos och högerns seger 1939. 
 
En mycket läsvärd bok ur ett historiskt perspektiv om en glömd del av vår historia. Likaledes en ur ett  individuellt perspektiv. En enskild människas upplevelse av krig, tyvärr ett ständigt lika aktuellt ämne.  
 
George Orwell (1903-1950) -pseudonym för Eric Arthur Blair, var en brittisk författare och journalist. Verksam som romanförfattare, kritiker samt politisk och kulturell kommentator. Orwell räknas som en av de mest beundrade engelskspråkiga författarna under 1900-talet. Han är mest känd för böckerna Djurfarmen och 1984.
 
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Daniel Gunnestam den 11 oktober 2007