Husdjuret

När Malin var 15 år hittade hon skelettet av ett barn utanför Ormberg. Nu är hon polis och återvänder till sin hemort där mörka minnen ruvar vid sidan av gamla och nya hemligheter.

Av: Grebe, Camilla
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Ormberg är en avflyttningsort i Sörmland. Jobben har försvunnit och den enda inflyttning som sker är till platsens asylboende. När polisen lägger fokus på ett gammalt olöst fall börjar det hända saker på nytt. En polis försvinner och en annan hittas nedkyld och svårt medtagen. En kort tid därefter hittas även en död kvinna. 

Tre olika röster

Camilla Grebes deckare berättas ur tre jag-perspektiv. Den unga polisen Malins, den äldre utredaren Hannes och den unge pojken Jakes. Malin vill helst fly Ormberg men tvingas utmana sin relation till platsen och hennes upplevelser. Hanne lider av begynnande demens och försöker desperat hålla sig kvar i sitt eget liv. Jake bor i Ormberg med sin pappa och syster och snubblar över viktig information i fallet som han inte vågar berätta för någon eftersom han brottas med olika, både hemma och med sig själv. 

Berättargreppet med de tre rösterna är väl genomfört och skapar mer och mer spänning ju längre in i boken jag kommer. Husdjuret tar upp aktuella ämnen som främlingsfientlighet, hbtq-frågor och ett problematiskt förhållningssätt till landsbygden och väver sömlöst in dem i berättelsen. 

Husjuret tilldelades Glasnyckeln 2018 för bästa nordiska deckare. 

Våra texter

  1. Elizabeth is missing

    Tips Av: Healey, Emma Tipsat av: Anna Sahlén

    Systern Sukeys försvinnande för 70 år sedan lämnar Maude ingen ro.

  2. Deckartips till påsken

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Katarina Gregersdotter är litteraturvetare och läser mycket deckare både i jobbet och privat. Hon har bland annat forskat om genus och våld i kriminallitteraturen. Vi bad henne tipsa om några deckare inför stundade påsk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 7 september 2018