Husdjuret
När Malin var 15 år hittade hon skelettet av ett barn utanför Ormberg. Nu är hon polis och återvänder till sin hemort där mörka minnen ruvar vid sidan av gamla och nya hemligheter.
Ormberg är en avflyttningsort i Sörmland. Jobben har försvunnit och den enda inflyttning som sker är till platsens asylboende. När polisen lägger fokus på ett gammalt olöst fall börjar det hända saker på nytt. En polis försvinner och en annan hittas nedkyld och svårt medtagen. En kort tid därefter hittas även en död kvinna.
Tre olika röster
Camilla Grebes deckare berättas ur tre jag-perspektiv. Den unga polisen Malins, den äldre utredaren Hannes och den unge pojken Jakes. Malin vill helst fly Ormberg men tvingas utmana sin relation till platsen och hennes upplevelser. Hanne lider av begynnande demens och försöker desperat hålla sig kvar i sitt eget liv. Jake bor i Ormberg med sin pappa och syster och snubblar över viktig information i fallet som han inte vågar berätta för någon eftersom han brottas med olika, både hemma och med sig själv.
Berättargreppet med de tre rösterna är väl genomfört och skapar mer och mer spänning ju längre in i boken jag kommer. Husdjuret tar upp aktuella ämnen som främlingsfientlighet, hbtq-frågor och ett problematiskt förhållningssätt till landsbygden och väver sömlöst in dem i berättelsen.
Husjuret tilldelades Glasnyckeln 2018 för bästa nordiska deckare.