Hur man möter en mamma

En självbiografisk berättelse om hur ett manligt par med barnlängtan går tillväga för att hitta mamman till sitt barn.

Kaj Korkea-aho och hans partner Niko bestämmer sig efter ett åtta år långt förhållande att försöka få barn. Efter att ha uteslutit surrogatmödraskap och adoption föreslår Niko medföräldraskap som ett alternativ. Målet blir alltså att hitta en kvinna eller ett kvinnligt par som också vill ha barn, och om allt stämmer sedan försöka få barn genom heminsemination och dela på vårdnaden av barnet. Så börjar den snåriga vägen mot ett föräldraskap utanför normerna.

Att leta efter en mamma

Hur hittar man en mamma? Kaj och Niko frågar i sin bekantskapskrets, skriver en annons i en grupp på Facebook och går på speeddejting för medföräldrar. Till träffarna har de med sig frågor, önskemål och krav. Men framförallt är de ute efter rätt personkemi och en fungerande logistik kring de båda familjernas boenden.

En tid av rannsakan 

Kaj Korkea-aho är en finlandssvensk författare, poddare och vid tillfället även kolumnist. En tid in i letandet efter en mamma börjar han prata och skriva öppet om resan mot ett barn. Han berättar även om processen för sina föräldrar, vilket blir en smärtsam påminnelse om hur det var att komma ut som homosexuell inför en familj som var oförmögen att sätta ord på känslor.

Hur man möter en mamma är en allmänbildande bok om en växande familjeform, genomgående välskriven och på grund av ämnets karaktär (det är livsavgörande saker på gång) oväntat spännande. 

Fler tips

  1. Är det barnen, baby?

    Av: Folkhammar, Kristofer Tipsat av: Anna Sahlén

    Vackert och välskrivet om föräldraskap och förälskelser.

  2. Hennes ord

    Av: Folkesson, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

    Ännu en bit i Tove Folkessons självbiografiska romanbygge.