Hoppet

För att de ska slippa krig och bomber skickar Azads föräldrar honom och brorsan Tigris till Sverige. Men där blir livet snabbt krångligt, med lögner och hemligheter. Höjdhoppningen är Azads enda ljuspunkt.

Av: Nilsson, Moni
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna

Tolvårige Azad hoppar höjdhopp och har Kajsa Bergqvist som idol. Han bor i Kurdistan med mamma, pappa och brorsan Tigris. Tigris är stum efter att han fick en chock när det var ett bombanfall.

En dag bestämmer sig Azads föräldrar för att skicka bröderna bort från landet. De får dem sig falska pass och får resa med en annan familj som är också är på flykt från landet.

Ett nytt land

Så småningom hamnar de i Sverige, i "Kajsa Bergqvist-land". Azad måste låtsas vara nio år istället för tolv för att passa in i sin "nya familj". Han får låtsas vara lång för sin ålder men allting blir bara värre och värre.

Tills slut är de två bröderna helt insnärjda i lögner och hemligheter i ett främmande land utan vare sig föräldrar eller vänner.

Azad lever på hoppet och på en korvgubbes goda råd men han är grymt besviken på sina föräldrar.

Hoppet finns också som film. Från 10 år.

Hoppet

Tipsat av: Maude Westerlund

Bra svensk barnfilm att se tillsammans med sina föräldrar!


Resan som började med ett slut

Av: Bečević, Zulmir Tipsat av: Maude Westerlund

När Nino är tolv år flyr han och hans familj från Bosnien till Sverige. I väntan på uppehållstillstånd bor de på en flyktingförläggning där de delar en trerumslägenhet med annan familj.