Hoppentott i Vänliga skogen

Följ med till Vänliga Skogen och träffa Hoppentott, den snabba och snälla harungen, och hans vänner - Ragge Älg, Ebba Anka, Figge Igelkott, Fru Sofia Nattuggla och alla de andra.

I Vänliga Skogen är alla vänner och alla hjälps åt. Vänliga Skogen skulle vara en så bra plats att bo på, om det inte var för en som bara vill förstöra...

Mikael Räv bor ensam i sitt stora hus Mikaelsborg och han förstör i den fina skogen. Han dödar de andra djurens ungar och gör livet farligt för alla.

Hur ska Hoppentott och de andra kunna känna sig trygga när Mikael Räv är i farten?

Döm inte hunden efter håren

En dag träffar Hoppentott den övergivna hunden Luff. Han ligger smutsig och mager och flämtar i ett dike när Hoppentott får syn på honom. Hundar är egentligen förbjudna i Vänliga Skogen och Hoppentott är rädd för hundar, men han och Luff blir vänner.

Kanske kan Luff rädda Vänliga Skogen från Mikael Räv?

Boken är indelad i korta kapitel och passar både för högläsning och för den som vill läsa själv. Det här är en berättelse för dig som gillar att läsa om djur och mysiga, lagom spännande böcker.

Vem har skrivit boken?

Författaren heter Edith Unnerstad och hon levde 1900-1982. Hon föddes i Finlands huvudstad Helsingfors. Tillsammans med sina föräldrar flyttade hon till Sverige när hon var tio år.

Edith Unnerstad skrev många barn- och ungdomsböcker, men även romaner för vuxna. Hennes mest kända barnböcker handlar om den stora familjen Pip-Larssons. Hoppentott i Vänliga skogen skrev hon 1938 och fortsättningen Tummelunsarna i Vänliga skogen gavs ut 1947.

Många tror att böckerna om djuren i Vänliga Skogen var en förebild för Thorbjörn Egners bok Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen som han skrev på 1950-talet.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Astrid Wolff Feychting den 16 juni 2011