Hjärtlinjer

En vacker knock-out-roman om tvillingsystrar som går skilda vägar i livet och får uppleva helt olika sociala förhållanden.

Desirée och Stella är tvillingar. De bor i en liten fattig håla i Louisiana med bara svarta invånare. Som barn är de oskiljaktiga, leker och gör allt tillsammans så som tvillingar ofta gör.

Lämnar sin syster

Som tonåringar bestämmer de sig en dag för att rymma till New Orleans. Där upptäcker Stella att hennes hud är så ljus att hon kan tas för vit. Men för att hennes nya identitet som vit inte ska avslöjas måste hon bryta med sin tvillingsyster. 

Tvillingarnas liv separeras och tar nu två helt olika vägar. Stella gifter sig med en rik affärsman, får en vit dotter och lever ett väldigt privilegierat liv. Som vuxen börjar hon plugga på universitetet och gör också en akademisk karriär.

Rötter som förenar

Desirée får en svart dotter med en man som misshandlar henne. För att fly från honom flyttar hon tillbaka med sin dotter till den lilla hemorten där hon jobbar som servitris på en restaurang. 20 år senare träffas två unga kvinnor i 1980-talets Los Angeles. På ytan tycks den vita Kennedy och den svarta Jude inte ha något gemensamt, men de delar samma rötter.

Den här romanen knockade mig totalt. Min första tanke var att de här skulle jag gärna vilja se som film eller tv-serie, vilket också verkar kunna bli av då HBO har köpt rättigheterna. En vacker och tankeväckande bok om familj, identitet, lite kärlek och att utmana den roll som man har blivit tilldelad i livet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hedvig Morin den 23 april 2021