Historien

En otrolig skildring av Europas grymma och blodiga 1900-tal.

Av: Morante, Elsa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1979
Låna

Handlingen utspelar sig i Rom under åren 1941-1947. Ida Ramundo är en fattig 37-årig småskollärarinna. Hon är änka och halvjudinna och har en tonårig son att försörja. Oron över att någon skall avslöja hennes judiska påbrå gör henne skygg och försiktig.

En ung tysk soldat strövar rusig, förtvivlad och missmodig omkring i Rom när han får syn på Ida. Soldaten tänker få sig en sängplats för natten och Ida, livrädd för att hennes judiska identitet skall avslöjas, släpper in honom i bostaden. Väl där inne, våldtar soldaten den skräckslagna Ida.

Soldaten dör tre dagar senare och Ida föder i hemlighet en son, som hon döper till Giuseppe. Genom denne Useppe, som han kallas, får vi en helt otrolig skildring av Europas grymma och blodiga 1900-tal. Han är ett märkligt barn som blir en sorts vittne till krigets fasor.

En av de bästa romaner jag läst!

Upptäckten av currywursten

Av: Timm, Uwe Tipsat av: Agneta Öberg

I centrum för denna tragikomiska berättelse står currywursten och kärlekshistorien mellan Lena Bruckner och den unge soldaten Bremer. På köpet får vi dessutom Tysklands historia kring andra världskriget.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christina Landström den 7 juni 2011