Historiebok för kakälskare

I denna ovanliga bakbok får läsaren följa bakverkens historia ända från antikens något bristfälliga recept till dagens enorma utbud.

Det är med stort nöje jag börjar bläddra och märker till slut att jag lustläst hela boken!

Det är fascinerande att ta del av vad människor tyckte var gott för länge sedan. Harrison och Ulvros ger en spännande inblick i ämnet och deras passion för bakverken lyser verkligen igenom.

Historik och recept

Boken är upplagd med en kortfattad historik över olika tidsepoker samt recept och förslag till förändringar på recepten.

Matlagningskunskaper som saknas idag tas för givet i gamla recept vilket gjort att provlagarna har fått göra om recepten lite. Alla ingredienser är ju inte heller lika lättåtkomliga som förr. Våra moderna smaklökar är också anpassade för helt andra smakupplevelser varför det kan vara särskilt roligt att testa ett riktigt gammalt recept!

Glass av snö

Bakverken har anpassats och ibland begränsats efter tillgång på speciella råvaror men nyfikenheten hos människan har alltid varit stor. Vad sägs om glass gjord på snö blandat med kryddat vin? Exotiska kryddor och influenser från andra länder kom via högreståndshushåll så småningom också till bondstugorna.

Synen på socker har ju som bekant också förändrats, så sent som 1933 tyckte de moderna näringsfysiologerna att det var bra att sockerkonsumtionen stigit till 44 kg/person. I dag är väl siffran ännu något högre. Men i och med sockrets utbredning i världen och genom samhällsskikten kunde bakningen genomgå en smärre revolution.

Avsnittet med svenska klassiker och bakverk som tillkommit av misstag, till exempel smördegen, är särskilt intressant, tycker jag.

Boken rekommenderas varmt till alla, som titeln säger, historieintresserade kakälskare!

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 15 augusti 2012