Himmelsdalen

Klaustrofobisk thriller om en tvilling som motvilligt tar sin brors plats på ett avlägset hälsohem.

Daniel Brant får ett brev från sin tvillingbror Max, som befinner sig i Schweiz, där han uttrycker en önskan om att Daniel ska komma på besök till det vackert belägna hälsohemmet han befinner sig på.

Byter plats med sin bror

Daniel är först lite tveksam. Brodern är diagnosticerad med bipolär sjukdom och de har inte haft kontakt med varandra på länge. Men brodern verkar vara i behov av hjälp och Daniel, som själv känner sig lite vilsen i sitt liv, bestämmer sig för att resa ner till sin bror på hälsokliniken Himmelstal några dagar.

Väl där ber Max honom om en tjänst - att de ska byta plats med varandra några dagar så att han kan åka därifrån och reda ut den härva han hamnat i med den italienska maffian, som har hotat att döda Max fästmö. Daniel kan inte annat än att acceptera läget och ställa upp för sin bror, även om han känner sig bitter över att bli utnyttjad och även skeptisk till att vårdpersonalen inte ska se igenom deras bluff.

Snart efter Max avfärd från Himmelsdalen börjar Daniel ana oråd och bli allt mer rädd. Han känner sig ständigt bevakad av vårdpersonal, andra patienter och patrullerande vakter. Läkarna på den psykiatriska kliniken beter sig nyckfullt och verkar driva någon form av hemlighetsstämplad verksamhet.

Psykologisk nagelbitare

Det dröjer inte länge innan Daniel blir indragen i ett gastkramande klaustrofobiskt drama när det uppdagas för honom vad Himmelsdalen egentligen är för ställe. Det här är en av de bästa böcker jag läst på länge. En riktig psykologisk nagelbitare.

Skymningslandet

Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Hanna Widman

I Skymningslandet möter vi en värld som nästan, nästan är på riktigt.

Inom sjukhusets slutna väggar

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

De gamla sinnessjukhusen finns inte kvar i vårt moderna samhälle, men däremot finns deras avtryck kvar. Många författare och filmare har genom åren låtit sig inspireras till att skildra livet på dessa institutioner.

Sankta Psyko

Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

En riktigt bra och nervkittlande psykologisk thriller.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helena Andersson den 26 maj 2015