Her body and other parties

En samling noveller som blandar skräck, sci-fi och magisk realism, och suddar ut gränsen mellan fantasi och verklighet.

Her body and other parties hänger kvar i minnet långt efter att man har läst den. Gemensamt i de korta berättelserna är kvinnoperspektivet; det sexuella, bisarra, roliga, queera och skrämmande kombineras skickligt för att skildra det våld som utövas mot kvinnors kroppar.

Njutbart språk

Bokens första berättelse, “The husband stitch”, är en omskrivning av den äldre skräckhistorien “The green ribbon”. Den handlar om en kvinna med ett grönt sidenband knutet runt halsen. Kvinnan tar inte av sig sidenbandet, och som alla andra kvinnor föddes hon med den. Hennes man tjatar, bönar och ber att hon ska ta av sig det gröna sidenbandet. Men vad händer om hon gör det?

Trots bokens spännande innehåll upplever jag att det är språket som är det mest fängslande. Carmen Maria Machado förvandlar även det mest fasansfulla till något vackert. Varje mening är skickligt formad, vilket ibland får berättelserna att kännas mer som poesi än prosa. För mig var denna boken som en påse gott godis - den kan läsas snabbt eller avnjutas långsamt!

Boken passar också bra att läsa i bokcirkel. Sedan 2020 finns den även att läsa på svenska, med titeln Hennes kropp och andra parter

Våra texter

  1. Spännande spanskspråkiga författare

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Nya röster inom den spanskspråkiga litteraturen har nått framgång och översatts till svenska de senaste åren. Feministiska författare som kritiserar samhället, våldet och knyter an till både historia och litterära traditioner.

  2. The dangers of smoking in bed

    Tips Av: Enriquez, Mariana Tipsat av: Jenny Lundgren

    Fascinerande noveller som utspelar sig i en skevande verklighet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Felicia Wetterlin, praktikant Grubbebiblioteket den 27 januari 2023