Hej, snälla!

En ung romsk kvinna sitter på marken och tigger. Mia skyndar förbi in i affären. Hon ser att kvinnan väntar barn, men Mia ger henne ingenting. Varför gör hon inte det?

Inne i affären ångrar sig Mia och köper två paket pannkakor istället för ett. Den ena paketet ger hon till den gravida kvinnan.

På kvällen när Mia är ute med sin hund ser hon kvinnan och hennes barn. De verkar bo i en gammal rostig bil. Barnen ser frusna ut.

Att vilja hjälpa

Mia kommer på att hon har kläder som hennes son har vuxit ur. De skulle nog passa. Mia får kontakt med Rosa, som kvinnan heter, och fortsätter att hjälpa henne.

Kalle, Mias bror, tycker inte om att hon hjälper Rosa. Mias pappa Åke tycker istället att det är bra att hon vill hjälpa.

Det här är en lättläst bok. På ett enkelt sätt visar den hur många och svåra frågor det finns om tiggeri. Men också att det är möjligt att med små medel göra något för att hjälpa.

Som Mia i berättelsen tänker, om vi inte kan hjälpa människor som har det svårt, vilka människor är vi då själva. Boken kan få dig att fundera över hur du själv är mot dem som tigger.

Boken avslutas med en faktadel.

Hamed och statsministern

Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Aina Gustavsson

Hamed är med på en visning av riksdagshuset. När de kommer till Plenisalen och får sätta sig blir han trött och slumrar till. När han vaknar har alla de andra gått och nu ska han själv försöka hitta ut.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 25 februari 2016