Heiman

Österbottnisk släktkrönika med dramatik och vackert, poetiskt språk.

Av: Bertell, Ann-Luise
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Ann-Luise Bertells andra roman bygger, liksom hennes första Vänd om min längtan, till en del på sådant som har hänt i hennes egen släkt.

Föräldralösa söner

Titeln Heiman syftar på det hemman som Ruben efter sin död i lungsoten lämnar efter sig till sin son Elof som är tio år.  Hans bror Ivar är fyra. Allt i huset säljs på auktion, men själva hemmanet blir kvar och Elof och Ivar flyttar in hos sin mormor och morfar i Komossa, en by norr om Vasa.

Hösten 1938 beger sig Elof till Tikkakoski där han börjar arbeta i en vapenfabrik som ägs av en släkting. Där tillverkas vapen som sedan kommer att användas i kriget. Elof filar på och oljar in de färdiga gevären, men han vill inte använda dem. Män tillverkar vapen, som sedan ska döda män. Det tycker Elof är märkligt och han ber till Gud att det inte ska bli krig.

Krig i Finland

Bönerna hjälper inte och i januari 1943 får Elof en inkallelseorder. Elof vill inte, men vad kan han göra? Hans far Ruben var med under inbördeskriget, på den vita sidan och var tvungen att arkebusera röda.

Hur ska det gå för Elof? Han som sedan barnsben har varit rädd för så många saker – räddhågsen, harhjärtad. Haren, som vi också ser på framsidan av boken, följer honom genom livet. Han ser haren när han är rädd.

Vid fronten händer något hemskt som han inte kan berätta för någon. Den händelsen förföljer honom i tankarna också när kriget är slut. Många var de män i Finland som var tvungna att leva med sina upplevelser av kriget resten av livet. Berättelserna från kriget lever kvar hos oss släktingar, men mycket är säkert sådant som inte berättats, som kanske bara hemsökte männen i nattens drömmar och deras tankar under den vakna tiden.

Livet går vidare

Jag läser i min mors efterlämnade dagbok hur de på avstånd hör bombningar från närmaste stad då hon går på folkhögskola ute på landet. Jag vet att hennes bror skadades av granatsplitter och att en släkting som var 19 år då han skulle till fronten tillsammans med kamrater en mörk natt begav sig i en liten båt över Kvarken.

Mina närmaste släktingar kom inte hem i en likkista och det gjorde inte Elof i boken heller. Han bildar familj och flyttar in i sitt barndomshem och hemmanet fortsätter att finnas i släkten.

Livet går vidare för dem i både goda och onda dagar. De onda dagarna och svåra minnena försöker både Elof och hans kamrat från kriget döva med alkohol. Det får konsekvenser för hans fru och barn.

Korta kapitel

Det är korta kapitel i boken och jag gillar det. Det för berättelsen framåt. Jag tycker också om författarens språk och hennes sätt att beskriva mycket av det som händer. Jag får en öm känsla, speciellt för barnen, som Elof och Ivar när de är små och Elofs son när han är liten.

Ann-Luise Bertell är en österbottnisk skådespelare, författare och regissör. Hon debuterade som poet 1997 och har sedan dess skrivit poesi, prosa, en bilderbok och dramatik. Hennes första roman Vänd om min längtan fick Choeaeuspriset och Svenska Yles litteraturpris 2016.

 

 

 

Fler tips

  1. Testamente

    Av: Wähä, Nina Tipsat av: Anna Sahlén

    Nina Wähä sträcker ut sin hand och tar med läsaren på en sällsam färd in i den tornedalska familjen Toimo.

  2. Där vi en gång gått

    Av: Westö, Kjell Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

    En fängslande roman om Finlands oroliga 1900-tal sett ur ett antal familjers öden och ögon. För denna roman fick Westö Finlandiapriset 2006.