Halvansiktet

En före detta präst som fortfarande tror på gud förvånar de kinesiska studenter som kommit för att sprida andra läror.

Under pågående kulturrevolution i 1960-talets Kina sker en kulturkrock när studenter från Shanghai kommer till en by på landsbygden. 

Vän eller fiende

Att känna till vem som är kamrat och vem som är klassfiende är en grundbult i revolutionen. Till studenternas förvåning finns det i byn en före detta katolsk präst, som dessutom medger att han fortfarande tror på gud. Ett offentligt möte anordnas för att rannsaka prästen, religionen är ett andligt opium som ska bekämpas.

Under mötet kliver han fram, Halvansiktet, hjältesoldaten med sitt vanställda ansikte. Till studenternas fasa hotar han att flå den som så mycket som petar på prästen. Vad är det egentligen som händer, varför tar hjälten klassförrädarens parti?

Författaren Chen Maiping var själv en av de studenter från städerna som skickades ut på landsbygden under kulturrevolutionen i Kina. Han är sedan många år bosatt i Sverige och skriver på svenska. Precis som författarens bok Storhingsten, om händelser i samma by, är Halvansiktet intressant och läsvärd.  

  1. Storhingsten

    Av: Chen, Maiping Tipsat av: Mats Enarsson

    Idealistiska studenter skickas på 1960-talet ut till en fattig och avlägsen kinesisk by för att sprida Maos läror i denna lättlästa pärla.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 4 januari 2023