Hallå hallå!

En lättläst faktabok om hur vi människor skickat meddelanden till varandra med hjälp av olika tekniska lösningar. Det började för länge sedan med indianernas röksignaler och slutar med dagens mobilsamtal.

Hur det började

Även för länge sedan behövde människor kontakta någon långt borta för att berätta något. Först användes eldar och röksignaler. Genom handskrivna brev, morsesignaler och telefonväxlar skickade vi sedan meddelanden till varandra över långa avstånd.

Allt förändras, eller?

Idag ringer de flesta i Sverige till varandra med mobiltelefon. Trots det använder vi fortfarande symboler och talesätt från tiden när vi ringde med fasta telefoner. Vi säger till exempel "Nej, nu måste jag lägga på..." när vi vill avsluta ett samtal, fastän vi ringer från mobilen, där vi bara trycker på en knapp för att avsluta samtalet.

Och symbolen på mobiltelefonen, för att svara och avsluta ett samtal, är en telefonlur. Även om utvecklingen går snabbt, är det en del som fortfarande hänger kvar.

Vägvisare genom tiden

Hallå hallå! är skriven av Per Demervall som har illustrerat en rad andra böcker i serien "Lätt att läsa-fakta". Här har han gjort boken som en serie-bok, med bildrutor och pratbubblor. En pojke och en flicka är vägvisare för oss läsare, på tidsvandringen genom den tekniska utvecklingen. De förklarar och kommenterar olika uppfinningar och jämför med tekniska lösningar vi använder idag, för att samtala och utbyta information med varandra.

Vad kommer sedan?

När du läst boken kommer du säkert, som flickan och pojken, ställa dig frågan om mobilen verkligen behöver utvecklas mer och bli bättre? Vi kan ju redan nu ta kort, se på film och läsa böcker med hjälp av den!

Supersmart

Av: Höjer, Dan Tipsat av: Maria Nordenback

Vad menar vi när vi säger att någon är smart? I den här lättlästa faktaboken kan du läsa om smarta människor, djur och uppfinningar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 18 augusti 2014