Hövdingens bägare

Östbyns hövding blir bjuden till fest och lekar i Västbyn. Men det är något lurt på gång. Vikingabarnen Halvdan och Meia råkar i en svår knipa när de försöker se till att allt blir rättvist.

Halvdan bor hos smeden i Östbyn medan hans far är ute på vikingafärd. En dag får han gå till hövdingen Ragnar med några hästskor. Där ser han en fånge som sitter fast i en trästock.

Fången kommer från Västbyn. Folken i de två byarna tror på olika saker. I Västbyn tror de på Gud och Jesus. I Östbyn tror de på asagudarna Tor och Oden.

En inbjudan

Hövdingens fru Frida förstår att fången vill lämna en hälsning från sin by. Fången berättar att de är inbjudna av hövding Alarik från Västbyn, för att vara med på fest och lekar.

Halvdan får följa med och i Västbyn träffar han Meia. Hon säger att lekarna inte går rätt till, meningen är att Ragnar ska förlora. Halvdan försöker berätta det för Ragnar men lyckas inte. Istället blir han och Meia kidnappade. Tillsammans kämpar de för att bli fria och försöka rädda hövding Ragnar från att bli lurad.

Nytt och gammalt krockar

I boken får du en bild av när det gamla möter det nya. I Västbyn har folket börjat tvätta sig innan de äter. De pyntar och gör fint med blommor och vävda tyger på väggarna. Vikingarna från Östbyn brukar bara tvätta sig till jul och förstår inte alls vitsen med att pynta.

Boken är skriven på ett spännande och lättläst sätt och rik på beskrivande bilder. Det är första delen i serien om vikingapojken Halvdan.

Tam, tiggarpojken

Av: Salmson, Jo Tipsat av: Annika Edlund

Tänk att få sväva fram över marken på en av de stora, vackra drakarna! Men Tam är bara en tiggarpojke. Han vet att han aldrig ens får komma innanför den innersta stadsmuren, där som drakarna och drakriddarna bor.