Hålfabriken

Hålfabrikens nya ägare förstår inte vitsen med att producera hål. De lägger ner verksamheten. Då blir det kaos, folk behöver hål - till fågelholkar, äppelmunkar och inte minst i osten.

På hålfabriken är allt innanför porten topphemligt. Bara direktören och arbetarna vet hur riktiga hål tillverkas. Dygnet runt går fabriken, och stöper hål efter hål som skickas ut i världen. Det är små och stora hål, runda och fyrkantiga. Hål för alla tillfällen.

Oroande framtid

Direktör Hål går omkring och myser, drar vitsar och skrattar så att hela kroppen skakar. Ibland blir direktören tyst. Då tänker han på det barn som han aldrig fick, barnet som skulle ta över fabriken. Den har alltid gått i arv från far till son och nu måste den säljas.

De nya ägarna kommer och inspekterar. De är skeptiska. Varför tillverkar ni hål egentligen, undrar de. Att tillverka hål är det finaste jobbet i världen, svarar Direktör Hål.

Nya ägare

Den nya toppchefen håller inte med och lägger genast ner hela tillverkningen. Där tillverkas ju faktiskt inte ett jota. Hål är ju bara - hål. Det är en sorgens dag. Arbetarna får gå hem och direktör Hål grubblar och deppar. På fabriken är det tyst och ödsligt.

Men, snart börjar telefonen ringa. Hela världen saknar hål, förtvivlade människor behöver hål till fågelholkar, till äppelmunkar, till vinylskivor, till kikhål. De nya ägarna meddelar att fabriken är stängd för gott. De vill hellre spela golf. Det blir fortsatt kaos, ända tills statsministern blir serverad en schweizerost utan hål.

Roligt och kritiskt

Hålfabriken av Frode Grytten och Marvin Halleraker smakar metall, kemikalier och svetsrök. Men också solidariet och civilisationskritik. Det är en uppfriskande bok om kapitalismens rovdrift på snabba pengar och egen vinning.

Marvin Hallerakers illustrationer är i en dämpad brun-blå-gul färgpalett. I tusch, collage och med grafiskt uttryck. Bilderna är just så ruffiga som stämningen kräver och passar perfekt till den lakoniska och sarkastiska texten av Frode Grytten. Det är både lite Assar och Karl-Bertil Jonsson över det hela och bilderna skulle göra sig lika bra som serie eller kortfilm. Det är stor humor.

Dunderlunds bästa bokstav

Av: Lind, Åsa Tipsat av: Annika Edlund

Dunderlund älskar sin Traktor, rallarosor och Rökt Fläsk på Hårt Bröd. Han bor längst bort i byn med en vidunderlig utsikt över sjön.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 26 januari 2014