Häxan och lejonet

Har du någon gång drömt dig bort till ett land med talande djur, fin miljö och allt annat underbart du kan tänka dig? Då är fantasyboken Narnia – Häxan och Lejonet av C. S. Lewis perfekt för dig!

Syskonen Lucy, Susan, Edmund och Peter Pevensie växer upp i London. En dag bryter kriget ut. Syskonen skickas iväg till landsbygden. Dom hamnar hos en professor som bor i ett stort slott.

En lek som blir allvar

En dag kommer lilla busiga Lucy på att de ska leka kurragömma. Hon springer in i ett stort rum med endast ett klädskåp i. Lucy går in i skåpet och gömmer sig där. När hon gått in en bit så är hon inte i klädskåpet längre. Hon är i Narnia!

Narnia styrs av "den vita häxan", eller som hon själv kallar sig, "drottningen av Narnia". Hon tänker ta över Narnia. Hon är ond. Ryktena säger att Narnias konung, Aslan, nalkas. Stämmer ryktena? Kommer Aslan och barnen kunna rädda Narnia eller kommer häxan ta över Narnia för alltid?

Filmad flera gånger

Boken har även filmatiserats ett antal gånger, senast 2005. I den filmen har de lyckats skapa en bra tolkning av miljön. Det finns mer detaljer vilket gör att man får fantisera lite mer också. Jag fascinerades av Susan, som är en bra förebild och dessutom grymt modig. Lucy kan se upp till henne och bli en bra tjej om hon inspireras av Susan.

Om du gillar Harry Potter gillar du garanterat Narnia-böckerna. Jag tror att J.K. Rowling, som skrivit Harry Potter, inspirerats av C.S. Lewis. Tänk bara på kentaurerna och de andra varelserna i boken. Boken är väldigt bra – 173 sidor av ren spänning. Boken är så spännande att när ett kapitel är slut måste man läsa mer.

Häxan och lejonet passar även som högläsningsbok. Det finns också bra illustrerade bilder av Pauline Baynes i den version jag läste. Boken passar för barn i åldern 9-15 år som gillar fantasy-genren. Den passar inte för de som precis börjat läsa för det är ganska mycket text i den.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ellen Järvklo den 29 januari 2012