Hästkrafter

Svarteloxerade verktygssatser i riktigt verktygsstål. Smidda. I tumstorlek. South State. STP-burkar. V-8:or. Eller varför inte en Jaguar XJ-12 modell 1973 i British Racing Green. Facel Vega. Är detta något som sänder lätta rysningar nerför din ryggrad så är det här definitivt boken för dig.

Erik Fyksen driver en Mobil-mack i retro-sextiotalsstil. Han vägrar anpassa sig till tidens krav, som till exempel korv på macken. Här finns i stället en fullständig uppsättning av snart när alla typer av oljefilter, tändstift, verkstadshandböcker och så vidare. Men den nya tiden bankar allt hårdare på hans verkstadsdörr, en ny dragning av genomfartsleden hotar att dra ur proppen för hans verksamhet.
 
Det märks direkt att författaren har ett speciellt förhållande till sitt ämne. Han är bland annat självlärd Jaguarmekaniker och högtalarkonstruktör och beskriver kärleksfullt den värld han själv så väl känner till. Och mycket långt från Galenskaparna är det. Inget "hej då, macken...". Nej, ren och äkta känsla.

Och förresten, hur många romaner finns det egentligen som skildrar kärleken till gamla bilar? Inte många, vad jag vet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Staffan Olofsson den 13 maj 2007