Här ligger jag och blöder

Maja går första året i gymnasiet. Vi vet inget om henne när vi öppnar den här underbara, Augustprisade boken. Men direkt börjar sidorna blöda - dramatiskt med en avsågad tumme i slöjdsalen.

Maja snickrar på en hylla när den elektriska sågen plötsligt slinter och olyckan är ett faktum. "Det skärande, genomträngande ljudet. Hur de metalliska tänderna hakar i. Köttet. Blottlagt. Blodet."

Vid hennes sida finns slöjdläraren Valter och kompisen Enzo. Och så Simon som hivar upp mobilen och tar ett kort. Långt senare kommenterar Maja bilden: "Jaha - där ligger jag och blöder".

Vid sidan av

Maja går estetiska programmet och är en tjej som placerat sig utanför det vanliga gänget. Hon går hellre i grön wct-overall köpt på något second hand-ställe, har sin alldeles egna frisyr, bor hos pappa och tycker rätt ofta att livet i allmänhet suger.

Kompisen Enzo är den enda hon riktigt kan acceptera och som förstår henne. Även han är en person som inte platsar, som ställer upp men ibland fegar ur när striden blir för het. Senare möter Maja också Debbi, på sina stilettklackar och med sin "två-paket-cigaretter-om-dagen-hesa" röst.

En vanlig familj?

Från april till juni får vi följa Maja och hennes känslomässiga resa. Från strulig men skärpt tonårstjej till nya insikter som tar avstamp i hennes allra djupaste rötter, barndomen när mamma, pappa och hon var en alldeles vanlig familj. Eller var de det?

Och vart har mamma tagit vägen? För en försvunnen mamma spelar en stor roll i handlingen, liksom den rödlätte och bleke Justin, och så pappa och hans dolda facebook-liv. Tror han!

Smärta, ilska, sorg och kärlek

Genom hela berättelsen bultar en dov smärta från den avhuggna kroppsdelen och blandas med Majas egen. Det är Maja som berättar med känslosam och rättmätig ilska. Men här finns också mycket kärlek. I takt med våren ljusnar berättelsen men det är inget lättköpt lyckligt slut. Livet är en prövning!

Det är ärligt, rakt och trovärdigt - och fruktansvärt bra! Jag levde mig verkligen in i Majas berättelse och tänkte; det kunde ha varit jag.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 8 februari 2011