Gutenberggalaxens nova
En färgrik och intressant Augustvinnare. Res genom Europa med Erasmus av Rotterdam under sekelskiftet 1400- till 1500-talet.
När Gutenberg revolutionerat boktryckarkonsten med sin tryckpress spreds skrifter och författares namn över Europa på ett snabbare och friare sätt än någonsin tidigare. En man var den stora stjärnan bland dessa författare och upphovsman till 20 procent av all utgivning i Europa i sekelskiftet mellan 1400- och 1500-talet. Erasmus av Rotterdam, hela Europas lärare.
En otrolig resa genom Europa
Nina Burton har i sin bok tagit reda på vem Erasmus var och vad i det han gjorde som har gjort honom odödlig. Hon har följt Erasmus liv från det att han föddes som en oäkta son till en präst, via hans studier, skrifter och resor fram till hans död i staden Basel 1536.
Med Erasmus som mittpunkt får vi läsare följa med på en otrolig resa. För Erasmus reste inte bara över nästa hela Europa, han levde under en tid full av förändringar. Med sin förkärlek för latin, antiken och essän skrev Erasmus med en uppfriskande humor skrifter som kritiserade bland annat både kyrkan och utbildning.
Känd i hela Europa
Med boktryckarnas hjälp var Erasmus namn snart känt i hela Europa. Han var en flitig författare och snart fanns det ingen läskunnig i Europa som inte hade läst en text skriven av Erasmus. Han översatte även många klassiska verk till latin och han blev snart eftertraktad av i stort sett varje kungligt hov i Europa. Men han skaffade sig även fiender inom kyrkan med sina nyöversättningar av Bibeln.
Erasmus har bott och levt i många länder i Europa, men han ville aldrig binda sig till endast ett land. Han ville vara fri och det skapade bekymmer för honom då Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkdörren. Det var början på ett religionskrig som krävde att man valde sida, vilket Erasmus vägrade att göra. Under en tid föraktades Erasmus för sin neutralitet och hans verk användes av båda sidor i kriget efter behag.
Mycket levande essäberättelse
Erasmus drömde om en utopi med ett enat Europa där man förde intellektuella samtal istället för krig. Det fick han aldrig uppleva, men än idag lever hans texter kvar och Nina Burton har gjort ett bra jobb med att väcka liv i någon som jag personligen endast hört namnet på.
Låt mig bara förtydliga en sak. Det här är ingen biografi om Erasmus. Erasmus är endast det nav som denna berättelse cirkulerar runt. Många kända namn från 1400- och 1500-talet tas upp i Burtons bok, som till exempel Albrecht Dürer, Holbein den yngre, Martin Luther och Thomas Moore. Och de har alla något med Erasmus att göra, som vänner eller bekanta, i egenskap av att ha träffat honom som eller att ha läst någon av hans skrifter. Men alla var de påverkade av honom på något sätt.
Runt omkring Erasmus målas ett Europa upp som är så levande att det går att känna dess puls och människorna riktigt kliver ut ur bokens sidor. Nina Burton kallar sin bok en essäberättelse och det gör hon rätt i. Jag kan känna igen essäns drag i texten, men hennes lättsamma och engagerande stil gör att texten inte känns som en redogörelse.
Färgrikt och intressant
Det känns som om författaren vandrat vid Erasmus sida, som om hon upplevt allt han upplevt. Jag förstår varför den här boken vann Augustpriset år 2016. Den har något för dem som gillar biografier, litteraturhistoria eller Europas historia. Låt inte bokens beige omslag lura dig, innehållet är mycket mer färgrikt och intressant.
Text: Andrea Ejelöv