Guldsand

En dramatisk berättelse om en man och hans kamel, och om de desperata beslut som tvingas fram av svält och nöd.

Av: Kūnī, Ibrāhīm
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

I utkanten av den stora öknen lever Ukhayyad och hans ständige följeslagare, kamelen med den ovanligt färgade pälsen. Ukhayyad har blivit utstött från sin klan, eftersom han vägrade godta den fru som hans pappa hade valt åt honom.

I norr pågår ett krig, i söder har regnen uteblivit i flera år. På den smala remsan mellan krig och torka klamrar människorna sig fast och försöker överleva. Hungern som plågar Ukhayyad och hans nya lilla familj har övergått i svält.

Det enda Ukhayyad har som kan omsättas i mat är kamelen. Han provar olika sätt att sälja eller pantsätta den, men kamelen rymmer hela tiden och kommer tillbaka till Ukhayyad. Mannen och kamelen är oskiljaktliga, bandet mellan dem är oupplösligt.

En desperat lösning

Den ödesmättade berättelsen skruvas åt ytterligare när Ukhayyad för att rädda familjen från svältdöden säljer fru och barn till en rik man. I utbyte får han tillbaka sin kamel och en påse guldsand. Det desperata beslutet är det enda som kan rädda familjen.

Ukhayyad med kamel rider ut i öknen, men det dåliga samvetet torterar honom. Han skäms och ångrar sitt beslut, och anser att han har blivit lurad. Med laddat gevär rider han mot oasen där han tror att den rike mannen finns, för att utkräva hämnd.

Tidlös klassiker

Guldsand av Ibrahim al-Koni ingår i förlaget Tranans serie Tranans moderna klassiker. Det handlar om böcker med klassikerstatus från olika håll i världen. Guldsand är en läsvärd historia med dramatiskt innehåll, tidlös och allmängiltig, och kan rekommenderas till alla som gillar en bra berättelse.

  1. Gå bara

    Av: Elmi, Abdi Tipsat av: Christer Edeholt

    En stark och gripande berättelse om Abdi Elmis flykt från kriget i Somalia till Sverige.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 28 juli 2017