Guldkompassen

Att vara elva år i en parallell värld med talande isbjörnar och farliga vetenskapsmän är kanske inte så svårt med en bästis vid sin sida. Men vad händer när bästa vännen försvinner?

"Lena Nyman läser: Guldkompassen, av Philip Pullman." Jag hör fortfarande öppningsfrasen i mitt huvud och kan inte låta bli att tänka att den är en av de bästa ljudböcker jag hittills stött på. Boken är den första delen i trilogin Den mörka materian av Philip Pullman.

Mystiska försvinnanden

Elvaåriga Lyra är bångstyrig och går alltid sin egen väg. Som alla människor i den här parallella världen har hon en del av sin själ förkroppsligad i form av ett djur, en Daimon vid namn Pantalaimon. Hon bor i Oxford och spenderar de flesta dagarna med att springa omkring i staden med vännen Roger vid sin sida. Lyra är mycket nöjd med sitt liv tills Roger försvinner.

Överallt i landet har det börjat försvinna barn och ingen vet varför. Först tar inte Lyra det på större allvar men när Roger också försvinner svär hon på att hon ska hitta honom. På sin resa möter hon bland annat talande isbjörnar, farliga vetenskapsmän och det mystiska "stoftet".

Lena Nyman som uppläsare

Den magiska stämningen som Lena Nyman skapar när hon läser Philip Pullmans bok är underbar och gör att jag inte ångrar att jag köpte den som ljudbok. Dock kan jag tycka att ens egen läsupplevelse blir bättre om du läser själv, det här blir mer som ett intryck från skivspelaren och även om jag tycker om detta så passar det kanske inte för alla.

Lyra fastnar

Pullmans huvudkaraktär är en stark flicka som först ger intrycket av att vara ganska bortskämd. Det intrycket försvinner dock när man som läsare eller lyssnare får uppleva hennes mod och trofasthet till sina vänner. Lyra blir någon som man inte kan låta bli att älska, trots hennes brister och när boken eller sista skivan tar slut så kan man inte vänta tills man får tag på nästa. Kanske tillför cliffhangern i slutet till detta men jag tror att det också har att göra med att man som läsare inte vill släppa taget om Lyra.

Om ni suktar efter ett otroligt äventyr så kan jag varmt rekommendera den här boken, oavsett om ni vill läsa eller lyssna!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Paula Sundqvist den 1 april 2011