Guds starka arm

Året är 1914. Arvid Karlsson är municipalsamhället Kirunas främste elektricitetsinstallatör. Han är också en ganska brutal make. En morgon hittas Arvid Karlsson död. Slagen i huvudet med en hammare medan han sov. Det blir kronolänsman Björnfots uppgift att finna den skyldige.

En liten pärla i spänningsgenren av Åsa Larsson och Lena Andersson enbart utgiven som audio-bok. Den våldsamma maken Arvid Karlsson, som berömmer sig med att vara Kirunas främsta elinstallatör, hittas en morgon mördad. Under natten har någon slagit in skallen på Karlsson med en hammare och det är vad hustrun Aili möts av på morgonen.

Länsman Björnfot utreder förstås det hela och som alltid när Åsa Larsson är inblandad får vi njuta av saftiga mord och märgfulla beskrivningar av folk och fä och om deras liv och leverne. Denna gång är handlingen förlagd i det tidiga nittonhundratalets Kiruna och inte minst sättet att nästan fysiskt förflytta läsaren tillbaka i tiden imponerar.

Glädjande också med en jordnära och nyanserad bild av folkmixen i det klondykeartade samhälle som växte fram för hundra år sedan. Enormt starkt slut! En del av den starka lyssnarupplevelsen som det blir i det här fallet är Åsa Larssons egen uppläsning. Hon ger berättelsen liv med hjälp av röst och dialekt. Helt underbar!

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 17 mars 2011