Grundämnen

Färgsprakande bilder, informativ, enkel och många gånger humoristisk text om alla våra grundämnen i det periodiska systemet.

I boken Grundämnen: ett bildlexikon över universums alla kända atomer finns periodiska systemet pedagogiskt och läckert beskrivet. Författaren Theodore Gray förklarar det som "den universella katalogen för allt som man kan tappa på foten".

Det periodiska systemet är också en tabell över alla grundämnen som finns på jorden. Det är den mest användbara sammanställningen av naturvetenskaplig kunskap där grundämnena systematiskt ordnats så man snabbt får en överblick över antal protoner, elektroner, atommassa och kemiska egenskaper hos varje grundämne. Idag känner vi till hela 118 grundämnen och i periodiska systemet finns ämnen med liknande egenskaper under varandra.

Det viktigaste grundämnet

Slår vi upp grundämnet kol kan vi till exempel läsa att det är det allra viktigaste grundämnet, själva stommen, för allt liv på jorden. Kol formar även diamanten och en diamant varar för evigt tills man hettar upp den för mycket. Då brinner den upp blir till koldioxid istället. Det står även att kol numera står i fokus för politiska diskussioner eftersom vår moderna civilisation pumpar ut 100 000 gånger mer koldioxid i atmosfären än vad dinosaurierna någonsin gjorde i sina träskmarker.

Samlar på grundämnen

Första bilden på varje uppslag visar grundämnet i dess renaste form – så långt det är möjligt. På sidan för kol visas exempelvis en gnistrande diamant. På motsatta sidan finns exempel på hur grundämnet förekommer i världen med kemiska föreningar och tillämpningar som är typiska för just det grundämnet. För kol finns små bilder på träkol, kopparklädda svetselektroder i grafit och en stålskiva med små industridiamanter.

Bilderna framträder mycket vackert mot den svarta bakgrunden och många bilder har författaren, Theodore Gray, tagit själv. Han är också något så ovanligt som en samlare av grundämnen och har närmare 2300 olika föremål som representerar ett grundämne. Många av föremålen finns fotograferade i boken.

Bokens uppbyggnad

Först i boken kommer en grundläggande genomgång av periodiska systemet: hur det hänger ihop och hur det är uppbyggt. Boken känns logiskt uppbyggd och det finns bland annat ett litet periodiskt system på varje sida som har en gul ruta som anger var i systemet grundämnet finns. Varje uppslag över ett grundämne beskriver pedagogiskt själva ämnet och det finns även angivet atommassa, densitet, atomradie, kristallstruktur med mera.

Uppslagsbok med färgsprakande bilder

Den här boken kan läsas av alla. Den har färgsprakande fotografier och är vackert uppbyggd. En uppslagsbok för den vetgirige, nyfikne eller den som lär sig om grundämnen eller periodiska systemet. Personligen tycker jag att det var lite svårt att läsa den vita texten mot den svarta bakgrunden, men vackert är det.

Som författaren själv säger i slutet "Vi började resan vid vätet och slutar vid det okända."

Ond kemi

Av: Ellervik, Ulf Tipsat av: Anna Hultgren

Vill du veta varför vinet luktar kattpiss, helvetet osar svavel och hur det kommer sig att gamar kan användas för att hitta läckande naturgasledningar?

Pi - det fantastiska talet

Av: Blatner, David Tipsat av: Anna Östman

Den här lilla boken ger läsaren, trots sin något röriga sidlayout, en nedkokad och lättläst sammanfattning av pi och dess historia.

Perfumes : the guide

Av: Turin, Luca Tipsat av: Birgit Lindgren

Hur doftar Chanel No 5 eller Nina Ricci L'Air du temps? En fascinerande och trevlig guidad tur i parfymvärlden får du om du läser denna bok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Birgitta Lind den 16 juni 2013