Green girl

Lever du ditt liv som om du vore iakttagen. Tänker du dig att du spelar huvudrollen i filmen om dig själv? Du är inte ensam. 

Av: Zambreno, Kate
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Ruth jobbar på parfymavdelningen på ett fiktivt Harrods. Som så många andra unga kvinnor har hon åkt till London för att arbeta och prova sina vingar. Som så många andra unga människor pendlar hon mellan osäkerhet och hybris.

Ruth trivs inte särskilt bra med jobbet och har svårt att komma in i gemenskapen där. Hon bor i ett tillfälligt boende tillsammans med andra unga kvinnor, där Agnes från Australien är den hon oftast umgås med. 

Pendlar mellan objekt och subjekt

Green girl skildrar hur det kan vara att förhålla sig till ett samhälle vars kvinnoroll och -ideal inte går att värja sig mot. Att hela tiden jämföra sig med kända kvinnor och deras utseenden. Att göra sig själv till objekt. Att fiktionalisera sin tillvaro och regissera sin lycka.

Romanen är en intressant betraktelse av diverse moderna fenomen, inte minst det att iscensätta sitt liv, som att det vore en berättelse för andra att betrakta och döma och inte som något vi själva äger. 

Kate Zambreno utforskar vidare människans rörelse mellan objekt och subjekt, i synnerhet som kulturkonsumenter. Rörlig bild och litteratur präglar i hög grad verkligheten för Ruth som idealiserar både sig själv och sin omgivning på ett sätt som är dömt att misslyckas.

Fler tips

  1. Lucy

    Av: Kincaid, Jamaica Tipsat av: Anna Sahlén

    Hon flyttar till ett par med fyra döttrar för att vara deras au-pair. Med vaken blick och utan att be om ursäkt iakttar hon sin omgivning och sig själv.

  2. The bell jar

    Av: Plath, Sylvia Tipsat av: Anna Sahlén

    Esther Greenwood är en begåvad ung kvinna som insjuknar i depression. Hennes stympade tillvaro skildras plågsamt väl.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 11 september 2018