Good pop, bad pop

Sympatisk biografi om popmusik, tingens betydelser och en engelsk uppväxt.

Jarvis Cockers band Pulp slog igenom på bred front 1995, under britpopens gyllene era. Men vägen till framgång var lång. De första försöken att spela musik under namnet Arabicus Pulp gjordes redan1978.

Underhållande minnen

Good pop, bad pop är en underhållande berättelse som utgår från saker som Jarvis Cocker sparat genom åren. Memorabilia, men också helt, tillsynes, obetydliga ting. Bärare av små och stora minnen. 

I en slags utgrävning av ett stökigt vindsloft hittas både guldkorn och skräp. Fynden får en plats i berättelsen och tar med läsaren till uppväxten i Sheffield, där drömmen om att bli musiker formas och långsamt blir till verklighet. Vi får se bilder på klädesplagg, visionära skisser i en gammal anteckningsbok och en gammal tvål. 

Det är en varm och rolig biografi med en sympatisk ciceron. I flera år har Jarvis Cocker jobbat med radio och han har själv läst in den engelska ljudboken. Men även i texten talar han förtroligt till läsaren. 

För mig som sparat en massa obetydligt, och vävt in min egen historia i föremålen runt mig är det en bok med stor igenkänning. Och eftersom jag hade en intensiv relation till Pulp under ett par år i mitten på 1990-talet är det förstås extra fascinerade. Om du bär på drag av anglofili och har ett intresse för popmusik eller populärkultur är det här en bok som du bör läsa.  

 

Fler tips

  1. Coal black mornings

    Av: Anderson, Brett Tipsat av: Anna Sahlén

    En självbiografi som ger nycklar till uttrycket i Suedes musik och texter. De "kolsvarta morgnarna" fanns i sångaren Brett Andersons fattiga uppväxt och den tillvaro av torftighet och tristess som föregick bandets framgång.

  2. Jag är en samlare, jag vill ha mer

    Av: Lund, Aja Tipsat av: Jenny Sandells

    Aja Lunds välgjorda bok om saker och samlande problematiserar minimalismens rensningsstrategier. En lekfull och färgstark bok med fantastiska samlarporträtt.