Gone girl

Amy är borta. Hennes make Nick kommer hem till en öppen ytterdörr och ett slagfält i vardagsrummet. Deras förhållande har varit dåligt den sista tiden, men Nick skulle aldrig skada sin fru på något sätt. Säger han.

Av: Flynn, Gillian
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2012
Låna

Deras äktenskap har inte varit på topp den senaste tiden, men Nick och Amy Dunne har i alla fall försökt börja om på nytt och hitta tillbaka till varandra. De har flyttat till en småstad i Missouri från New York, för att försöka rädda sitt förhållande och sin ekonomi.

När Nick kommer hem efter att ha jobbat hela deras femte bröllopsdag står ytterdörren på vid gavel och inomhus ser det ut som att någon har slagits för sitt liv.

Misstankarna hopar sig

I Amys hemliga dagbok läser polisen senare att hon verkar ha levt i rädsla för sin egen make. Nick bedyrar att han inte har någon aning om var hans fru finns och varken polisen, Amys föräldrar eller Nicks syster vet till slut vad de ska tro. Bevisen pekar mer och mer mot att Nick har gjort sig av med Amy för gott.

Gillian Flynn är uppvuxen i Missouri, där boken utspelar sig. Det är ett spännande klimat hon beskriver, där varma och fuktiga somrar varvas med kalla och torra vintrar.

Snyggt språk om hemska människor

Texten är välarbetad på originalspråket och det finns inget att haka upp sig på, vilket lämnar läsaren helt fri att skala av lager på lager hos huvudpersonerna. Efter några kapitel står det klart för mig att Gone girl inte handlar om människor jag skulle vilja ha något att göra med i verkligheten, men i just det här fallet är det inte något negativt.

Gone girl har samma titel i svensk översättning och den hittar du här. En film baserad på boken är under produktion med manus av författaren själv. Läs mer om filmen på Imdb.com (länken öppnas i ett nytt fönster).

Mörka platser

Av: Flynn, Gillian Tipsat av: Anna Sahlén

När Libby är sju år mördas hennes två systrar och mamma. Som vuxen tvingas hon konfrontera barndomens trauma.