God natt, natt

En vacker bok för alla mellan 3 och 299 år om att säga "God natt" till allt man lämnar, till både det vackra och fina men också till det besvärliga, det otäcka.

Det är en närapå rituell upprepningssaga. Istället för aftonbön? En poetisk godnattbok av det norska bilderboksparet Gro Dahle och Svein Nyhus.

Först godnatt till solen, till fåglarna, till trädet. Sedan godnatt till huset, dörren, mattan. Godnatt till de otäcka grisarna som lismar och sprider ut rykten, till kråkorna som skryter och aldrig kan hålla ett löfte. Till regnet och vägen och så slutligen...

"Godnatt då mitt hjärta,
mitt lilla, tappra hjärta
som slår och slår
fast det är natt.
Det är du som ska hjälpa mig
med att vakna
i morgon."

En godnattsaga för alla åldrar

I milda nattblå och varmgula färger med starka tuschkonturer berättas hela dagen och hela livet. Bilderna illustrerar texten ändamålsenligt. Inga mer eller mindre lustiga sidohistorier. Bara förstärkning av den poetiska nedtrappningen inför natten och sömnen.

En allåldersbok och en saga för alla barn och vuxna!

På svenska finns sedan tidigare böckerna Snäll (2008), Den arge (2009) och Roy (2009) av Dahle och Nyhus. De har bland annat tagit upp teman som flickuppror, våld och sorg. Svåra ämnen - men viktiga.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 13 augusti 2011