Ginette Kolinka
Ett gripande vittnesmål från nazisternas koncentrationsläger.
Ginette Kolinka är 99 år gammal och en av de sista överlevarna från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Under många år av sitt liv ville hon inte berätta något om det hon varit med om, utan valde att trycka undan sina minnen. När hon till slut började berätta, så kunde hon inte sluta.
Ginettes historia
Ginette föds 1924 i Paris, i en stor och lycklig familj med sex syskon. Hon har en bekymmerslös barndom och tidig tonårstid, som långsamt raseras av nazisternas intåg i Frankrike och den allt mer hänsynslösa behandlingen av judar. Vid 19 års ålder arresteras Ginette, tillsammans med sin far, lillebror och systerson.
Av de fyra är det bara Ginette som överlever de kommande åren. Det är år av misär, där hon kämpar för att överleva i en tillvaro där döden konstant hägrar. Nazisternas koncentrationsläger är fyllda av en oerhörd stank av avföring, urin och döda kroppar. Både arbetet de tvingas utföra och barackerna de sover i är nog grymma för att likna tortyr. Ginette beskriver hur hon tvingas bli hård och kall, att hon blir en robot för att överleva.
När hon tillslut befrias väger hon 30 kilo och är svårt sjuk i tyfus. Efter en lång tid på sjukhus får hon äntligen komma hem till sin mamma och sina överlevande syskon. Hon gifter sig och får en son. Först efter att hennes man dött börjar hon berätta.
Ett samtal som leder till en serieroman
Sedan Ginette Kolinka började berätta sin historia offentligt har hon gjort otaliga besök på skolor och universitet i Frankrike. På just ett sådant framträdande satt 19-åriga Aurore d'Hondt i publiken. Hon drabbades av Ginettes berättelse, och ville illustrera de starka bilder hon fått i sitt huvud.
Så började ett samarbete som för ett, åtminstone för mig, okänt vittnesmål till oss svenska läsare. De enkla illustrationerna, som lika väl hade kunnat hittas i en seriebok för yngre barn, gör bara berättelsen än mer fasansfull. Det är en berättelse om grymhet, hat och överlevnad, men också om familjekärlek och medmänsklighet i en tid av ofattbar ondska. Viktig läsning för ungdomar och vuxna.